Szeged és környéke

2007.04.19. 16:19

Árverés: Nem adom oda anya kávéfőzőjét

Egy szegedi család ingóságainak árverésén jártunk tegnap. Mikrót, tévét, hűtőt vertek volna dobra, ha lett volna érdeklődő. A tartozást a feleség korábbi élettársának köszönhetik. Az árverést a hőszolgáltató kérte ellenük, de másnak is tartoznak.

Gonda Zsuzsa

– Jó napot, itt lesz az árverés?
– Hát, ha jön valaki...
– Bemehetünk?
– Jöjjenek.

A fenti párbeszéd tegnap egy szegedi, Csongrádi sugárúti tízemeletes ház kaputelefonján keresztül zajlott. A helyszínre ingóságok árverését hirdették: mosógépet, kávéfőzőt, hűtőt, televíziót, mikrohullámú sütőt vertek dobra. Egy család tárgyait.

– A hároméves fiamat az anyja elvitte. Azt mondta a gyerek, nem adja oda a szülei kávéfőzőjét. Nem akartam, hogy lássa, mi történik – mondta Lajos, aki beengedett minket a lakásba. A lefoglalt dolgokat a család az előszobába hordta, hogy az érdeklődők ne járják össze az otthonukat. Vevők azonban nem jöttek, csak a végrehajtó. Ha nincs vásárló, nincs árverés sem (később újra meghirdetik), de azért a papírokat alá kellett írni. Mivel a lift rossz volt, megkérték Lajost, menjen le a ház elé. A néhány perces tárgyalás az utcán zajlott, aki akarta, hallhatta, mi a téma.
– Decemberben is dobra verték a dolgainkat, de akkor az utolsó pillanatban fizettünk. Pedig jöttek az emberek, volt, aki utánfutóval érkezett – mesélte a hazaérkező feleség, Katalin. A tiszta és rendezett lakás nappalijába vezetett minket, szőke kisfiát maga mellé ültette. A nagyobb gyerekek iskolában voltak. Látszatra rendezett körülmények között élő átlagos család – mégis kevés választja el őket attól, hogy utcára kerüljenek.

A tartozásuk összesen körülbelül 600 ezer forint. A tegnapi árverést a Szegedi Hőszolgáltató Kft. kérte ellenük, de tartoznak az IKV-nak is (önkormányzati lakásban laknak) és hitelük is van. A hitelt ők vették fel, a tartozást Katalin korábbi élettársának köszönhetik. A férfi két és fél évig lakott a lakásban, amit teljesen tönkretett: a szőnyegeket kiégette, a falat összekaristolta, a bútorokat összetörte, a rezsit csak időnként fizette.

– Amikor visszajöttünk, már a folyosón éreztük az elhanyagolt lakás bűzét. A volt élettársam a szomszédnak adta oda a kulcsot azzal: sok a tartozás, ő kiköltözik. Mi elkezdtük a felújítást, és most kénytelenek vagyunk fizetni a tartozást, mivel a lakás mindkettőnk nevén van. Valamennyit talán ő is törlesztett, de neki nincs tulajdona, a jövedelme csupán a rokkantnyugdíja, amiből így is vonják a gyerektartást.

– Miért hagyták itt az élettársnak a lakást? – kérdeztük az asszonytól, aki így válaszolt: félelemből. Az alkoholista férfi ugyanis megfenyegette őket, időnként néhány barátját is elhívta, hogy meggyőzőbb legyen.

Katalin és Lajos dolgozik, jövedelmük összesen 190 ezer forint. A lefoglalt holmikat nem pakolják vissza. Így marad minden – a következő árverésig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!