Szeged és környéke

2007.04.18. 16:19

Félelem a Kolozsvári téri iskolai verekedés után

A százhetven mórás diák közül tegnap csak hatan mentek iskolába. A Kolozsvári téri általános iskolában kedden történtek után a gyerekek és szüleik nyilvánvalóan féltek, a folytatástól tartottak.

Kiss Gábor Gergely

Tegnap beszámoltunk róla, hogy kedden a Kolozsvár téri általános iskola hetedikes tanulója, Kovács Zsolt az egyik szünetben megütötte a nyolcadikos Kolompár Adriennt. A lány elesett, agyrázkódást szenvedett és felszakadt a szemöldöke. A fiút ezután a lány iskolába berontó apja hagyta helyben: a szemhéját kellett összevarrni. A két gyereket mentők vitték kórházba.

Az iskola ügyeletes tanára szerint ez szokványos konfliktus volt. A 170 mórás közül mégis csak hatan mertek tegnap iskolába menni. (Kedden 160-an voltak.)

Az összes érintett másképpen emlékszik a történtekre, csak néhány közös pont akad elbeszéléseikben: a lány apját, Kolompár Zoltánt bilincsbe verve vitte el a rendőrség; hibáztak a tanárok. Kolompárék és Kovácsék egyaránt úgy tudják, az ügyeletes tanár közelről nézte végig az eseményeket és csak nevetett a verekedésen. A tanár – aki nevének közléséhez nem járult hozzá – azt mondta: legalább nyolc méterre állt a két fiataltól, és esélye sem volt közbelépni.

rendőrségi eljárás, szülői feljelentés

A Szegedi Rendőrkapitányság a lány szülei ellen garázdaság, valamint testi sértés bűncselekmény gyanúja miatt, hivatalból indított eljárást. Tegnap Kolompár Adrienn egyik szülője feljelentést tett a lányát bántalmazó személy ellen – tudtuk meg M. Toronykőy Márta rendőrségi szóvivőtől.

Kolompár Adrienn szerint Zsolti ütött először, miután ő kérdőre vonta, miért lökte meg ötödikes unokahúgát. – Megrúgott és én a földre kerültem. Miután feltápászkodtam, ököllel az arcomba ütött – elevenítette fel a történteket Adri, aki ezután elindult hazafelé.

– Megláttuk a lányunkat az utcán, ömlött a vér az arcából. Mondta, hogy megverték, ezért bementünk az iskolába. Hangos szóval vontuk kérdőre a tanárokat: miért nem védték meg? – mondta indulatosan Kolompár Zoltán. – Eközben néhány rokonunk is megérkezett az iskola elé. Az egyik rendőr megbilincselt és bevitt a rendőrségre – mesélte Kolompár, aki nem győzte hangsúlyozni: Zsolthoz egy ujjal sem ért!

– Valóban meglöktem Adrienn unokahúgát, de bocsánatot kértem tőle. Erre Adrienn nekemszaladt, ettől elvesztettem a fejemet és megütöttem. A tanárok szétválasztottak minket, engem az öcsémmel technikaterembe vittek. Ide jöttek Adrienn szülei. Az apja rám tolta az egyik padot, elestem. Ordított: „Kinyírlak, apáddal együtt"! Szemen rúgott, többször megütött – mesélte Zsolti.

Szülei elmondták, tegnap valószínűleg azért volt olyan kevés gyerek az iskolában, mert mindenki attól félt, hogy most ők jönnek: Kovácsék és a rokonság balhézik majd az iskola előtt, mint kedden Kolompárék 50 fős szimpatizáns csapata. – Elkezdtem intézni, hogy a fiaim magántanulóként fejezhessék be az iskolát. Ahol a tanárok nem tudják megvédeni a gyerekeket, oda nem akarom tovább járatni őket – mondta Zsolti édesanyja.


Speciális képzettség kell

Az önkormányzat felelőssége is, hogy létrejöhetett egy olyan iskola, ahova 80 százalékban roma tanulók járnak. Mivel ez az iskola megszűnik a tanév végével, a gyerekek iszonyú traumaként élhetik meg, hogy elvesztik társaikat, tanáraikat, iskolájukat, tízféle új helyre kerülnek. Ez pedig feszültségeket okozhat, olyasmihez vezethet, mint a kedden történtek. Az itt tanító pedagógusoknak sokkal többre van szükségük, mint a diplomájukra: képességekre, amelyekkel kezelni tudják nemcsak a tanulókat, hanem a családjaikat és az egész közösséget is. A mórásokat befogadó tíz intézmény tanárai a legjobb szándékuk mellett sincsenek felkészülve arra, hogyan bánjanak majd az innen jövőkkel – fogalmazott [namelink name="Farkasné Pocsai Blanka"], az önkormányzati oktatási bizottság fideszes tagja. [namelink name="Révész Mihály"], az oktatási bizottság szocialista elnöke ehhez annyit tett hozzá: éppen ez a helyzet is azt mutatja, hogy nem szabad tovább fenntartani ezt az iskolát. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!