Szeged és környéke

2007.04.22. 16:19

Házimacska neveli a vadmacskát

Házimacska nevel kis vadmacskát a Szegedi Vadasparkban. Az igazi anya ugyanis magára hagyta a picikét. A kölyöknek ez a harmadik anyja – eddigi életének röpke pár hete alatt.

Farkas Csaba

– Rohamléptekben azonnal új anyáról kellett gondoskodni a pici vadmacska számára, és a legkevesebb, ami ezzel kapcsolatban elmondható: nem volt egyszerű – mondja [namelink name="Veprik Róbert"], a Szegedi Vadaspark igazgatója. Az első házimacska, melynek éppen volt teje és nem voltak saját kölykei, egy ideig szoptatta a kiscicát, aztán azonban megszökött. A mostani viszont már valóban lelkiismeretesen gondoskodik a kis vadmacskáról, teljesen elfogadva őt saját kölykének.

– Az, hogy a kis vadmacskát sikerül házimacskával fölneveltetni, több szempontból is nagy jelentőségű – mondja az igazgató. A kis vadmacskának ugyanis mindenképpen az a legjobb, ha macskaanya neveli, még ha házi is. Hisz a különböző tejek közül a házimacskatej összetétele áll legközelebb a vadmacskáéhoz, továbbá a vad- és a házimacska viselkedése – bár más-más fajhoz tartoznak – nagyon közel áll egymáshoz. Tehát a kis vadmacska el tudja sajátítani a sikeres élethez szükséges tudnivalókat a házimacskától.

Egyébként a Szegedi Vadaspark tervezi: törzskönyvezteti a rendelkezésére álló vadmacskaállományt. Ez azért fontos, mert a vadmacska alkalmasint kereszteződhet elvadult háziakkal. A genetikai vizsgálatokat olaszországi kutatók végzik majd. A törzskönyv nélkülözhetetlen a rendkívül kis számú magyarországi vadmacskaállomány genetikailag is hiteles megőrzéséhez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!