Szeged és környéke

2007.04.25. 16:19

Romokban az újszegedi liget

Megint szétverték az újszegedi Erzsébet-ligetet. A rongálók általában buli után esnek neki a padoknak, kukáknak, de a környezetgazdálkodásnak nincsen rá pénze, hogy éjjel-nappal őriztesse a közparkokat.

Dombai Tünde

A majális előtt néhány nappal szétverték az újszegedi ligetet. A középső sétányon húsznál is több szemeteskukát rongáltak meg, gyújtottak fel, egy öntöttvas kandelábert pedig kidöntöttek. A hathektáros közparkban két tucat padot tűzifává aprítottak. A napokban helyreállított ülőkéket a barbárok lefújták festékkel. Végeláthatatlan munkának tűnik felszámolni a pusztítások nyomait. Kovács János, a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. közterület-fenntartási igazgatóhelyettese elmondta, a társaságnak csupán a kárelhárítás több mint tízmillió forint pluszköltséget jelent évente. Feljelentést hiába tesznek, az elkövető többnyire nem kerül kézre, így a kár és a helyreállítás ára a városé, azaz mindnyájunké marad.

Tábladöntögetők

A klebelsbergtelepi civilek egy éve közadakozásból 150 ezer forintért faragott köszöntőtáblát állítottak városrészük határába. Azt azonban a napokban – a vasúti jelzőtáblákkal együtt – kidöntötték a helyéből – nagy valószínűséggel ugyancsak „bulizók". A tábla megrepedt, javítani kell, a napokban „vandálbiztos" talapzatra visszakerül.

– Napok óta dolgozunk, hogy az újszegedi Erzsébet-ligetet rendbe hozzuk a hétvégi majálisra. Sziszifuszi küzdelem ez reggeltől estig – nyolc takarítóval és négy karbantartóval – összegzett Varga Gábor részlegvezető. – Még be sem fejeztük, már kezdhetjük elölről. A legtöbb erőszak a padokat éri: e pihenőhelyeket lefestik, fölfeszítik, kihúzzák a földből, szétverik. A szemetes a második a kártevők listáján.

Fémdobozokat már egyáltalán nem szerelünk föl, mert az drágább, mint a műanyag, amit viszont lerúgnak, szétégetnek. Az ilyen szemetesből évente háromszáznál is több fogy. A liget szobrait sem kímélik a garázdák. Tavaly javítottuk meg a halas fiú szobrát, amelynek a kezéből ugyan nem tudták elvinni a halat, de lefeszítették, otthagyták. Most a térdísz téli takaróját szabdalták föl, a medencéjét teleszórták szeméttel.

Parkőr, járőr

A környezetgazdálkodásnak nincsen rá pénze, hogy éjjel-nappal őriztesse a közparkokat, ráadásul nemigen találni vállalkozó szellemű parkőröket. Megoldást jelentene, de ugyancsak sokba kerül az állandó járőr a köztereken. Működik viszont az ingyenes zöld szám – a 80/823-823-as –, amelyen az ügyeletes gyors reagálású járőr (polgárőr, városőr, rendőr) értesíthető.

A pusztítási listán nem csak a liget szerepel. Ha ezerszer javítják, akkor ezeregyedszerre is tönkreteszik például Fodorkert határában a Tölgyes utcai padokat, asztalokat, kukákat. Ugyanezt a siralmas helyzetet látni – a lapunkhoz beküldött fotók alapján – az úgynevezett „buliútvonalakon". Egy-egy átdühöngött éjszakát követően a Dugonics tér, a Toldi utca, a Petőfi sugárút válik csatatérré.

Változnak a vandálok szokásai. Az elmúlt években kevesebb kandelábert vertek szét, kisebb mértékű volt a viráglopás és a fatolvajlás, ellenben több az olyan eset, amikor a „kivágják" a lakótelepi fémtáblákat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!