Szeged és környéke

2007.04.24. 16:19

Touchdown! – kiáltják a szegedi Szabadság téren

A felszerelés nem olcsó és a játék sem veszélytelen, a Szegedi Amerikai Futballcsapat tagjai azonban bizton állítják, aki egyszer kipróbálja, az fanatikussá válik. Három hónap alatt sokat fejlődtek, most egy barátságos mérkőzésre készülnek, amelynek helyszíne Keszthely lesz. Saját weboldaluk van és idővel pomponcsapatot is szeretnének.

Bobkó Anna

– Touchdown! – hasítja át a kiáltás az alsóvárosi Szabadság tér csendjét. Egy pillanatra azt hisszük, tömegverekedés szemtanúi vagyunk, a gyepen heverő fiatalemberek azonban megnyugtatnak, a Szegedi Amerikai Futballcsapat edzését látjuk. – A külső szemlélő számára sokszor csak lökdösődésnek tűnik a játék, valójában komoly terveket igénylő csapatmunkáról van szó – állítja Kosztor Norbert, a csapat egyik alapító tagja.

Az alsóvárosi gyepen húsz különböző korú és testalkatú férfi sorakozik. A kis csapatban akad programozó, rendőrnyomozó és jogászhallgató is. A közös bennük az, hogy egyformán lelkesednek az amerikai futball iránt. – Egy internetes portálon ismerkedtünk össze a srácokkal és úgy döntöttünk, csapatot verbuválunk – számol be a tavaly őszi elhatározásról Demeter Ádám, aki szintén alapító tag. A fiatalember régóta nagy futballrajongó, a Sport TV-n látott először közvetítést. – A szabályokat a televízióból és az internetről lestük el, egész télen itt a téren gyakoroltunk. Szakképzett edzőnk még nincs, de már felvettük a kapcsolatot a Magyar Amerikai Futball-szövetséggel és országos találkozókon is megfordulunk. Ennek köszönhetően Szolnokról és Pécsről jár le hozzánk edző, egyelőre ők tökéletesítik tudásunkat – magyarázza Ádám, akitől megtudjuk, az országban tíz-tizenkét regisztrált csapat működik . Ezek közül a legismertebb a Budapest Wolves, Árpa Attilával az élen.

Nem rögbi

Az amerikai futballt sokan összekeverik a rögbivel. Igaz, abból alakult ki a 19. század végén az Amerikai Egyesült Államokban, de valójában két teljesen különböző játékról van szó. A legszembetűnőbb az, hogy az amerikai focit a rögbivel ellentétben felszerelésben játsszák – hívja fel a figyelmet Demeter Ádám. Kezdetben egyetemeken terjedt el, majd az évek során a legnépszerűbb nemzeti sporttá nőtte ki magát. A csapat kétszer tizenegy játékosból áll: támadó-, védekező-, plusz a szintén tizenegy fős speciális csapategység. A cél az, hogy a labdát az ellenfél end zone-jába (célterületébe) vigyék és ezzel pontokat szerezzenek.– A legtöbben csak hobbiszinten űzzük ezt a sportot, hiszen ahhoz, hogy versenyekre járhassunk, nagyon magas nevezési díjat kellene fizetni, szponzorunk pedig még nincs. A felszereléseknek is igen borsos áruk van. Elengedhetetlen például a sisak, a vállvédő és a szuszpenzor, az intim részek védelmére. Nem veszélytelen sport, de aki egyszer kipróbálja, az biztosan itt is marad – állítja Ádám. – Az a legjobb, hogy nem kell mindenkinek két méter magas gigantikus óriásnak lennie. A különböző posztokon más és más adottság előnyös. A széleken például egy alacsonyabb, de gyorsan futó ember eredményesebb lehet, mint egy magas, nehézkes. A csapatmunka, az együttműködés a lényeg, az egyén nem érvényesülhet. Aki ezt nem látja be, annak nincs helye a csapatban – magyarázza Ádám a sikeres játék feltételeit és elárulja, éppen a májusi Georgikon Kupára készülnek.

– Keszthelyen három csapattal játszunk majd barátságos mérkőzéseket. A versenyig már valószínűleg nem sikerül pomponcsapatot verbuválni, de később szeretnénk, ha a weboldalunkon kívül saját hajrálányaink is lennének.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!