Szeged és környéke

2007.04.05. 16:19

Visszavarrták Tamás alkarját

Tegnap már mozgatni is tudta ujjait az a 18 éves hódmezővásárhelyi fiú, akinek egy hete egy fémvágó a jobb alkart könyék alatt mintegy nyolc-tíz centiméterre gyakorlatilag kettészelte. A szenzációszámba menő műtétet a szegedi egyetem traumatológia klinikáján végezték el.

Oláh Zoltán

– Kértem a mentősöket, majd később az orvosokat, hogy mentsék meg a kezemet. Az is megfordult a fejemben, hogy nem sikerül. De jobb ez így – mondta tegnap már mosolyogva U. Tamás a Szegedi Tudományegyetem új klinikáján.

A 18 éves hódmezővásárhelyi fiatalembernek a múlt héten pénteken vágta le egy körfűrészhez hasonló fémvágó az alkarját. A gép a jobb alkart könyék alatt mintegy nyolc-tíz centiméterre gyakorlatilag kettészelte. A fémvágó elvágta az idegszálakat, az artériát, az ereket, a csontokat, az izmokat, a szalagokat, és a sebből ömlött a vér.

– Nem éreztem fájdalmat, és nem is ájultam el, pedig láttam, a sebet, láttam, hogy az alkaromat csak egy pici, pár centis bőrdarab tartja. Kiabáltam édesapámnak, ő odarohant hozzám, elszorította a felkaromat, közben tárcsázta a mentőket, akik villámgyorsan, talán egy-két perc alatt megérkeztek – elevenítette fel az előzményeket U. Tamás.

A fiút mentőhelikopterrel szállították Szegedre, előbb a városi kórházba, majd onnan – mivel ott több súlyos műtétet is végeztek – továbbvitték a Szegedi Tudományegyetem Traumatológiai Klinikájára. Családtagjai autóval követték.

Tamás karját sikerült visszavarrni. A többórás műtétet a neves traumatológus, [namelink name="Pintér Sándor"] adjunktus irányította.

A hódmezővásárhelyi fiatalember tegnap már tudta mozgatni az ujjait. Gyógytornász naponta többször is foglalkozik vele. [namelink name="Pintér Sándor"] azt mondta, a műtét jól sikerült, a fiú karja „működőképes" lesz.

– Ezt nekem is elmondták. Egészen pontosan azt mondta Pintér doktor úr, hogy egy-két évnek el kell telnie, hogy olyan legyen, mint régen – tette hozzá a már csak plasztikai műtét előtt álló U. Tamás.

A mozgást és az érzékelést is „visszavarrják"

A Szegedi Tudományegyetem Traumatológiai Klinikáján évente általában tíz, esetleg tizenöt hasonló műtétre kerül sor – nyilatkozta lapunknak Simonka János Aurél professzor, a klinika igazgatója. Két-három évtizeddel ezelőtt ennél jóval több ilyen operációt végeztek, az elsőt a hetvenes évek végén. Azóta biztonságosabbak lettek a különböző gépek, ráadásul jelentősen visszaesett az akkoriban elterjedt barkácsolási kedv. Régen főleg a körfűrészek okozták a legtöbb ilyen balesetet. Természetesen nem mindig van esély a végtagok vagy az ujjak visszavarrására, ha a baleset során nagyon roncsolódnak a csontok, szövetek, erek, idegek, akkor jószerivel nem lehet visszavarrni a levágott végtagot. Simonka János Auréltól megkérdeztük, hogy a levágott ujj vagy a kar, a láb visszavarrása az egyszerűbb? Azt mondta, egyik sem az. – Nem elégséges, ha a levágott ujj vagy a végtag a helyére kerül, mozogniuk, és ami még ennél is fontosabb, érezniük is kell. Mert mi lenne, ha valaki nem venné észre, vagy csak a nem éppen kellemes égett szagból, hogy a gázlángról leemelt edény füle tűzforró? – jegyezte meg Simonka professzor.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!