Szeged és környéke

2007.05.31. 16:19

A bibliofil szegedi kémikus és a robbanóanyagok

Olyan könyv is van itt, amelyből a terroristák megtudhatják: mit mivel kell vegyíteni, hogy robbanjon. A Pasinszki-könyvtár neve fogalom a kémikusi, környezetvédelemmel foglalkozók körében. Több kémiai, környezetvédelemmel kapcsolatos szakkönyv van itt, mint a Somogyiban – és sokuk igazi ritkaság.

Farkas Csaba

„A mai napon úgy határoztunk, hogy családi könyvtárunk kémiai gyűjteményét megnyitjuk a nyilvánosság előtt. A gyűjtemény elnevezése: A Pasinszki Család Könyvtárának Kémiai Gyűjteménye. Vezetője Pasinszkiné Komjáthy Éva okleveles könyvtáros. Szeged, 1999. IX. 29." – olvasható a magánház egyik helyiségének falán az alapító okirat. Kívülről szokványos, takaros, növényekkel körbenőtt épület, aki azonban benyit, kémiai laboratóriummal egybekötött bibliotékában találja magát. Ez Pasinszki József okleveles vegyész, okleveles műszeres analitikai és környezetvédelmi szakmérnök, igazságügyi szakértő munkahelye. S egyszersmind családi könyvtára – amely közkönyvtárként is látogatható. „Illetékteleneknek tilos belépni!" – így a felirat az egyik helyiség ajtaján, a másikén pedig halálfej jelzi, hogy az itt tárolt vegyszerekkel hozzá nem értőnek nem tanácsos közelebbi kapcsolatba kerülni.

Ide azonban csak hozzáértők jönnek. És a könyveket is csak szakemberek, vagy leendő szakemberek kérik le a polcokról – hisz kizárólag tudományos szakkönyvek, ezen belül kémiai, s környezetvédelemmel összefüggő kiadványok, köztük könyvritkaságok.
– Hány könyvet számlál a könyvtárunk? Többször nekikezdtem összeszámlálásának, ezernél mindig abbahagytam. A Somogyi-könyvtárnak nincs ekkora állománya ezekben a témakörökben – mondja a tulajdonos.

Festőknek is való

Talán furcsa – de még képzőművészek is találnak itt búvárolnivalót. Egy, a festészet nyersanyagaival kapcsolatos könyvritkaságból minden megtudható, ami a festőanyagokkal és társaikkal kapcsolatban megtudható. Tóth Eszter szegedi alkotó már sokszor volt itt, új szakismereteket elsajátítani a könyvről.

Mi késztette arra, hogy nyilvánossá tegye féltve őrzött, különleges könyvtárát? – Feleségemmel úgy gondoltuk, ha egy gyűjtemény egy bizonyos színvonalat meghalad, nem szabad a nyilvánosság előtt elzárni. Egyébként a könyvtárvezető is a feleségem; hivatalos, nyilvántartott könyvtárat csak képzett könyvtáros vezethet. Ő pedig az ELTE-n végzett, könyvtár szakon – tájékoztat a bibliofil kémikus. – És amúgy is jönnek ide emberek, akik igénybe veszik a Pasinszki-laboratórium munkáját, nem szokatlan itt a jövés-menés. Kölcsönözni ugyanakkor nem kölcsönzünk, a kötetek kizárólag helyben olvashatók – hívja föl a figyelmet.

Mire a legbüszkébb a tulajdonos? Mutat egy arasznyi vastagságú könyvritkaságot, Georgius Agricola 1556-ban kiadott, a középkori bányászatról és kohászatról szóló munkája, lefordítva. – Eredetije még a gőzgép előtti bányászat idejében született – mondja. Álmélkodunk. Preisich Miklós Vegyészek szakkönyve című munkája laikusoknak semmit nem jelent – hozzáértőknek mindent.

– De terroristakalauz is van itt – halljuk. Valóban, a polcról bárki leveheti a kiadványt, mely alapján megtudható, mit mivel kell vegyíteni, hogy robbanjon. Persze, azt fölösleges is hangsúlyozni: a gyűjtemény minden létező csúcstechnikával őrzött.

A könyveknek is megvan maguk sorsa. Moesz Gusztáv A Kárpát-medence üszöggombái című könyvet valakik már ki akarták dobni – Pasinszki József tudomást szerzett róla, és azóta gyűjteményében van. Pénzes Bethen nevét mindenki ismeri, aki állatokkal foglalkozik – arról jóval kevesebben tudnak, kémiai szakkönyvet is írt. Egyébiránt digitális része is van a gyűjteménynek, ez méginkább megkönnyíti a fölhasználást – tudjuk meg. Várunk, hátha éppen érkezik egy látogató, de most éppen nem érkezik. Egy egyetemi hallgató viszont, Mahmoud Ágnes, nemrég jelentkezett be a Pasinszki-bibliotékába, nyári gyakorlatra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!