Szeged és környéke

2007.05.14. 16:19

Csongrád megyei kistelepülések – egyedül nem megy

Egyre több kistelepülés ismeri fel: másokkal összefogva többre jutnak. Az uniós pályázatok mellett hazaiak is ösztönzik a falvakat arra, hogy gondolkodjanak közösen, tervezzenek együtt. Szeged környékén számos követendő példát találtunk az egymástól távolabb élő közösségek együttműködésére.

Nyemcsok Éva

Egyedül nem megy, együtt többre juthatunk – egyre több kistelepülés vezetője ismeri fel ezt, és vág bele közös pályázatokba. Így épülhet, újulhat meg például a homokháti kistérség hét településének sportpályája – nyolcvanmillió forintból. Zákányszéken kézilabda- és labdarúgókaput, cserpadot vásároltak a támogatásból. Ruzsán pedig a napokban adták át a megújult sportlétesítményt.

– Egy-egy település igyekszik az önállóságát megőrizni. El kell telnie egy időnek ahhoz, hogy az emberek felismerjék: egyedül nem megy, a térségi együttműködés előbbre viszi a településeket – mutatott rá Ruzsa polgármestere. Sánta Gizella úgy véli: nincs ebben semmi elítélendő, összefogással a feladatok ellátása is könnyebb. A közös pályázatból mindenki részesülhet.

– Az együttműködés a jövő útja – így látja Kormányos László is. A szatymazi polgármester Zsombó és Sándorfalva első embereivel álmodik közös bicikliutat a települések között. Az EuroVelo által kijelölt kerékpárutak hálózatát bővítenék pályázati támogatással, saját településeik környékén építve bicikliutakat. S mivel Szatymaz és Sándorfalva általános iskolái csatlakoztak az új óriásintézményhez, amelyet a szegedi kistérség tart majd fenn, a XXI. század iskolája program pályázati kiírásaira már most készülnek. Úgy gondolják: együtt nagyobb esélyekkel indulhatnak.

Együttgondolkodásra sarkallja a falvakat az Egészséges Településekért Alapítvány is. Utóbbi pályázatukon a páros elképzeléseket támogatták. Kübekháza és Deszk több millió forintot nyert, ennek egy részéből rendezik meg Kirajzás nevű sportnapjaikat. A kübeki gyerekek március 30-án vendégeskedtek Deszken, a deszkiek júniusban viszonozzák a látogatást. A nyári szünetben mindkét településen játszóház működik majd a támogatásból. Zákányszék és Forráskút több mint 1 millió forintot költhet közös táboroztatásra, ebből a pénzből negyven hátrányos helyzetű gyermek mehet nyaralni, az óvodásoknak pedig természetvédelmi táborokat szerveznek. Zsombó és a Bács-Kiskun megyei Csólyospálos 2,1 millióból rendezhet kétfordulós focibajnokságot. A megfáradt drukkereket okoskodó pavilon, drámajáték várja majd.

– Gyereknapon lesz a fociderby első fordulója nálunk, szeptemberben pedig Csólyospáloson a visszavágó. A pályázatból építünk falukemencét, amit június 30-án, a falunapon avatunk. Ezzel egy újabb közösségi tér jön létre a településen – sorolta Gyuris Zsolt zsombói polgármester.

Csólyospálosra egyébként azért esett a választásuk, mert közel van Zsombóhoz, ráadásul a csólyosi védőnő korábban Zsombón dolgozott, így személyes kapcsolatuk is volt. A két település közösségi program-
jainak nagyszerűségét Gyuris Zsolt abban látja, hogy ilyenkor nemcsak a rokonok találkozhatnak egymással, hanem olyan emberek is összebarátkozhatnak, akik korábban nem ismerték egymást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!