Szeged és környéke

2007.05.11. 16:19

Csűrés-csavarás a TTK hallgatói elnökválasztásán

Megsemmisítettek 15 szavazatot a természettudományi kar hallgatói elnökválasztásának első napján, szerdán. A Jobbik egyetemista vezetője az universitas hallgatói önkormányzatának elnökét, Török Márkot gyanúsítja.

R. Tóth Gábor

– [namelink name="Török Márk"], az SZTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzata (EHÖK) elnöke már megválasztását is annak köszönhette, hogy kedve szerint csűrte-csavarta a jogot, most pedig a természettudományi kar (TTK) hallgatói önkormányzatának (HÖK) elnökválasztási eljárását manipulálja – állítja [namelink name="Tóth Péter"] egyetemista, aki „civilben" politikus, a Jobbik szegedi elnöke. Szerinte szerdán, a TTK HÖK elnökválasztásának első napján [namelink name="Török Márk"] közbenjárására semmisítettek meg 15 szavazatot, mivel azokat nem az általa pártolt elnökjelölt és csoportja kapta. – Ezt azért tehette meg, mert a választások tisztaságát antidemokratikus, korrupt módon egyetlen szervezet, a hozzá közel álló felügyelőbizottság ellenőrzi – tette hozzá [namelink name="Tóth Péter"]. Az általunk megkérdezett, nevük elhallgatását kérő egyetemisták úgy érzik: Török a szociális és lakhatási támogatásokkal is manipulál, vezetői szemlélete pedig túlzottan despotikus.

Lendér Sándortól, a TTK HÖK jelenlegi elnökétől megtudtuk, szerdán 15, érvényesen leadott szavazatot valóban érvényteleníteni kellett a felügyelőbizottság hibájából. A szavazólapokra ugyanis az eddigi szokásoktól eltérően az egyetem rektori hivatalának pecsétje is rákerült.

– A TTK néhány hallgatója a választás előtt azzal kereste meg a rektori hivatalt, hogy nyújtson segítséget a szavazás lebonyolításában, mert visszaélésektől tartottak. Ezért a hivatal megfigyelőt küldött az eseményre, aki a korábbi gyakorlattól eltérően valóban lepecsételte a szavazólapokat – mondta Keczer Gabriella, az SZTE sajtószóvivője, hozzátéve: a kar hallgatóinak egy része ezt elfogadhatatlannak tartotta, belügyeibe való beavatkozásként értékelte, ezért a felügyelőbizottság érvénytelenítette az addig leadott voksokat. Keczer Gabriella hangsúlyozta, az egyetem vezetése nem kíván beleavatkozni a választásokba, nem korlátozza a hallgatói autonómiát, ezért tárgyalásokat kezdeményez a kérdés tisztázására.

– Demokratikus országban mindenki, így [namelink name="Tóth Péter"] is azt állít, amit akar – kommentálta a vádakat [namelink name="Török Márk"]. – Az én feladatom, hogy kiírjam a választásokat, a lebonyolításba nem avatkozom bele. A felügyelőbizottság szintén független tőlem, hiszen azt a 12 egyetemi kar által delegált elektorok választják. A voksoláskor történteket az EHÖK és a rektori hivatal között fennálló hatásköri vitának tartom, amely még aznap rendeződött is – fogalmazott az EHÖK elnöke, aki azt is jelezte: nem érzékel antipátiát a hallgatók részéről, az esetleges kritikákat pedig egészségesnek tartja, tanulni szeretne belőlük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!