Szeged és környéke

2007.05.20. 16:19

Drágábbak lettek az allergiaellenes gyógyszerek

Idén hamarabb kezdődik a parlagfűvirágzás – és így a parlagfű-allergiások számára a szenvedés és a pénzköltés időszaka. Már ötmillió forint bírsággal is sújtható, aki nem mentesíti területét a parlagfűtől. Az allergiaellenes gyógyszerek ára jelentősen megnőtt, és a felíratás is nehezebb.

Farkas Csaba

Idén hamarabb kezdődik a parlagfűvirágzás – és így a parlagfű-allergiások számára a szenvedés és a pénzköltés időszaka. Már ötmillió forint bírsággal is sújtható, aki nem mentesíti területét a parlagfűtől. Terjed egy új, szintén nagyon allergén növény, a rézgyom – ha ezt a földjén hagyja valaki, nem büntetik. Az allergiaellenes gyógyszerek ára jelentősen megnőtt, és a felíratás is nehezebb.

Az idén hamarabb kezdődött tavasz és a mostani, esős időszak hatására szépen fejlődik a parlagfű. A leginkább fertőzött területek: a megye nyugati része, a Szentes–Csongrád tengely, és Hódmezővásárhely környéke – tudtuk meg Hódi Lászlótól, a Csongrád Megyei Növényegész-
ségügyi és Talajvédelmi Szolgálat igazgatójától. A földtulajdonosoknak, -kezelőknek június 30-áig kell mentesíteniük területeiket a parlagfűtől – a virágzás rendszerint július közepe táján kezdődik, idén várhatóan hamarabb –, aki ezt elmulasztja, pénzbüntetésre számíthat. Korábban kétmillió forint volt a büntetés felső határa, most már ötmillió.

Parlagfűpályázat

A parlagfűmentes Magyarországért tárcaközi bizottság, s az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat pályázati kiírást tett közzé civil szervezeteknek parlagfű-mentesítés támogatására. A sikeres pályázók ötvenezertől ötszázezer forintig terjedő összegű támogatásban részesülhetnek. Bővebb tájékoztatást a www.antsz.hu, illetve a www.fvm.hu honlapon találnak az érdeklődők, a benyújtási határidő május 31.

Kérdésünkre, hogy a parlagfűhöz mérhetően kártékony, újabban szintén nagyon terjedő parlagi rézgyom – azaz íva – bántatlanul hagyása milyen bírságot von maga után, a következő választ kaptuk: semmilyet. A rézgyom itt, a délkeleti területeken észlelhető leginkább az országban, s miközben a parlagfűhöz hasonlóan mind nagyobb területeket önt el – a legtöbb ember azt sem tudja, hogy egyáltalán létezik.

Sokan most, a parlagfű és a rézgyom virágzása előtt is tüsszögnek. Mostanában a fűfélék virágzása van csúcsponton, azok okozzák az allergiát – mondja [namelink name="Juhász Miklós"] pollenológus. Az allergiaellenes szerek ára nagyon megemelkedett tavaly óta a támogatás megszűnése miatt – eltekintve egy nagyon szűk betegcsoport által igénybe vehető, kedvezőbb lehetőségtől –, és a felíratás is nehezebbé vált. Kétszer biztos el kell mennie az allergiásnak orvoshoz a szükséges készítmény beszerzése érdekében: először a háziorvoshoz, hogy beutalja szakorvoshoz, utána a szakorvoshoz, aki fölírja az allergiaellenes készítményt – tudtuk meg Zolnay Krisztától, a szegedi Kígyó gyógyszertár vezetőjétől. Ugyanakkor egyre több az allergiás. Az ÁNTSZ Dél-alföldi Regionális Intézete szerint Magyarországon már két és fél millió ember szenved allergiás megbetegedésben. A legtöbb gondot a parlagfű okozza, de mind gyakoribb, hogy aki először csak parlagfűre allergiás, folyamatosan egyre többféle pollenre válik túlérzékennyé, s végül asztma is válhat az allergiából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!