Szeged és környéke

2007.05.25. 16:19

Eltört a felújított dorozsmai malom tetőgerendája

Fél éve sincs, hogy húszmillió forintért felújíttatta az államkincstár és a szegedi önkormányzat a dorozsmai szélmalmot, amelynek kipróbálásakor megroppant egy meghagyott régi tetőgerenda. Vasárnap családi nap lesz a malomnál, amely az igazgatónő szerint nem veszélyes.

Dombai Tünde

Egy éve kezdte fölújíttatni a kiskundorozsmai szélmalmot az akkori gazdája, az államot képviselő Kincstári Vagyonkezelő Igazgatóság. Két éve majdnem összedőlt az épület, amikor a vályogfalát átáztatta a csapadék. A kincstár megközelítőleg tízmilliót költött a szakszerű helyreállításra, a szegedi önkormányzat megtoldotta másik tízmillió forinttal. Decemberre végezte el a gyulai székhelyű Alföldi Műemlékhelyreállító Kft. a szakértők által elrendelt javítást.

Teljesen kicserélték a malom falának építőanyagát. Az életveszélyesen szétázott, helyenként két méter vastag vályogfalakat kibontották, téglánként kicserélték nagyméretű építőanyaggal. Belülről tapasztották, kívülről védővakolattal vonták be. Noha a tetőt addigra alá kellett dúcolni a falak állapota miatt, ahhoz belülről nem nyúltak a szakemberek. Felújították viszont rajta a zsindelyt, a működéshez szükséges vitorlarudakat és a földdel összekötő fordítógerendát javították.

Az állam időközben átengedte a malom tulajdonjogát a szegedi önkormányzatnak, a kezelését a közgyűlés a dorozsmai művelődési háznak adta át. A malom ügyét szívén viselő gondnok, Vass József szélmolnár elmondta, az első kipróbáláskor, vagyis amikor a malom tetejét a vitorlákkal szélirányba akarták fordítani, egy, a helyén hagyott régi korhadt tartógerenda megroppant és eltörött. Hiába szép tehát az építmény, nem használható.

Mivel a belső gerenda megsérült, elmozdulhat, leeshet a malom teteje a hatalmas vitorlákkal. Ez azért lenne különösen veszélyes, mert akadály nélkül megközelíthető az épület, sőt oda hirdette meg a művelődési ház a vasárnapi gyereknapra a családi napot.

– Nem veszélyes a malom, a gerendát kiékeltük és megkötöztük, hogy semmiképpen ne mozdulhasson el. A gyereknapot egyébként a másik oldalán rendezzük, nem a vitorlák felőli részén – nyugtatott meg Révész Ferenc Andrásné, a művelődési ház igazgatója. Kérdésünkre, hogy garanciális, tehát ingyenes és gyors lesz-e a javítás, elmondta, mivel nem nyúltak a műemlék-felújítók a faszerkezetnek ehhez a részéhez, pénzbe kerül majd a helyreállítás. Ehhez ismét a város segítségét kérik. Höhn Józseftől, a gyulai Alföldi Műemlékhelyreállító Kft. ügyvezető igazgatójától megtudtuk, a napokban érkeznek Dorozsmára, hogy megnézzék, mi a teendő. Arról, hogy mi történhetett, látatlanban csak annyit tudott mondani, időjárási okai lehetnek a kárnak, vagy hogy szakszerűtlenül akarták szélirányba állítani a vitorlákat. Az eltört gerenda az ügyvezető szerint nincs közvetlen kapcsolatban a vitorlákkal, azaz, ha jól rögzítették, nem eshet le sem a tető, sem a vitorlázat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!