Szeged és környéke

2007.05.16. 16:19

Fogyatékos gyerekek az Odú központban

Magyar Adél, a szegedi Korai Fejlesztést és Integrációt Támogató Alapítvány kuratóriumi elnöke az esélyegyenlőség világnapja alkalmából Pro Caritate-díjat kapott.

Horváth Levente

A szegedi Odú Fejlesztő Központ gyógypedagógusa, Magyar Adél a szociális és munkaügyi minisztériumban, az esélyegyenlőség világnapján hatodmagával vehette át a Pro Caritate-díjat. Az elismerést a szegedi és a környező településeken élő, hat év alatti fogyatékos gyermekek fejlesztő terápiás ellátásának biztosításáért kapta meg.

A gyógypedagógus és néhány kollégája 1993-ban egy bölcsődei csoportban nyolc fogyatékos gyerekkel indította el a korai fejlesztést Szegeden. Ám a jelentkező családok száma nőtt, vagyis igény mutatkozott a szolgáltatás bővítésére. Így jött létre 2002 szeptemberében az Odú, ahol harminc-harmincöt lurkóval folytatták a munkát. A Korinta Alapítvány által működtetett intézmény munkáját az önkormányzat is segítette azzal, hogy helyet biztosított számukra a Gáspár Zoltán utcai óvodában.

Biztos kezdet

A védőnői szolgálat, valamint egy civil szervezet bevonásával az Odú tavaly hirdette meg a Biztos Kezdet elnevezésű programját. Az alternatív szolgáltatás a hátrányos helyzetű és fogyatékos gyerekek számára létrehozott játszócsoport. A foglalkozásokon a szülők a gyermekükkel együtt vesznek részt.

– A súlyosabb fogyatékos gyerekekkel az intézetben foglakoztunk, de a hagyományos óvodákban elhelyezett, enyhén fogyatékos gyerekeket sem hagytuk magukra. Hozzájuk utazó tanárok jártak ki – elevenítette fel a közelmúltat a gyógypedagógus. A szolgáltatások köre is bővült: ma már harminc-negyven család számára biztosítják a nyári táborozást a Bükkben.

– A regionális szakemberképzést is beindítottuk. Óvónőknek, védőnőknek és pedagógusoknak tartunk szakmai napokat. A múlt hónapban megnyitottuk az autizmus szakmai műhelyt, amely a szakembereknek biztosít fórumot – árulta el a díjazott.

Az Odúba nem szükséges orvosi beutaló, bármilyen fogyatékossággal jelentkezhetnek a szülők, akiknek nem kell pénzt fizetniük a terápiákért. A gyerekek a sérülésüktől függően kapnak terápiás órákat – kizárólag szakemberektől. Az Odúban jelenleg 75 gyermek jár a foglalkozásokra, amelyeket öten főállásban, tízen részmunkaidőben vezetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!