Szeged és környéke

2007.05.29. 16:19

Forgalmas zálogházak

Nem csökken az igény a zálogházi hitelek iránt. Vannak, akik folyamatosan használják ezt a lehetőséget, ami gyors és rugalmas átmeneti megoldás lehet kiürült családi kassza esetén.

Kancsár Tímea

A zálogházak ma már bankfiókokra emlékeztetnek. Csak néhol látni a falakon festményeket és a vitrinekben gazdára váró ékszereket.
– Tizenhét éves koromban voltam életemben először zálogházban. A háború után nehéz volt megélni a hétköznapokat. Szorult helyzetben kevés értékünket – arany karkötőt, gyűrűt – bevittük, amiért cserébe kisebb kiegészítő összeghez jutottunk. Azóta is sokszor szükségem volt a gyors segítségre: már hatvan éve időnként ellátogatok a zálogházba – emlékszik vissza Juhász Ilona. A 78 éves asszony úgy gondolja: ez kevésbé kényelmetlen, mint bárkitől is kölcsönkérni. Elmondása szerint olyan is előfordult, hogy ő vásárolt a bizományiból egy tizennyolc karátos nyakéket. Így olcsóbban tudott hozzájutni a különleges ékszerhez.
Költekezési szokásaink folyton változnak, a hirtelen kiapadt családi kassza pótlására sok különböző hitelkonstrukció is létezik, de az egyik leggyorsabb és legpraktikusabb – persze csak akkor, ha kisebb összegekről van szó –, ha a zálogházat keressük fel segítségért.

Az arany örök érték

Mára már megváltozott az időtállóság és az érték fogalma. Nem ugyanazok a dolgok számítanak jó befektetésnek, mint évtizedekkel ezelőtt. Régen akár hat hónapos futamidőre is lehetett kölcsönt kapni, az ötvenes-hatvanas években még ruhaneműt, ágyneműt, márkás szőnyeget, ezüst étkészletet is beváltottak. A nemes szőrmebundákat például sokszor azért vitték be nyaranta a zálogházba, mert ott gondosan kezelték azokat molyirtóval. Az ékszerüzletben értékesíthető, hivatalos magyar fémjellel jelölt arany fazonáru és a törtarany értékbecslése között különbség van. Míg a tizennégy karátos kész ékszerek grammja akár 2000-2500 forinttól is kezdődhet beváltáskor, addig a törtarany grammjáért körülbelül 1500 forintot kaphatunk. A különleges, ritka antik ékszerek azonban más elbírálás alá esnek.

– Semmi más nem szükséges a hitel igénybevételéhez, csak a nevünk és a címünk, amely a zálogjegy azonosításához kell. Természetesen az ügyfél teljes anonimitását megtarthatja – magyarázza Simon János, a Kossuth Lajos sugárúti zálogház helyi képviselője. Hozzáteszi: az ügyfelek többsége általában 15-20 ezer forint értékben vált be értéktárgyakat, a maximum elvihető összeg pedig 500 ezer forint. A hitel náluk három hónapra szól, és az összköltség tizenöt százalékával kell többet visszafizetnünk, mely tartalmazza a kezelési költséget, a banki kamatot és a nyomtatványköltséget. Ha valaki kicsúszik a határidőből, akkor sem kell még aggódni, hiszen az egy hónapos türelmi idő alatt nem adják el személyes értékeinket. Ez idő alatt a hitel meghosszabbítható.

Leggyakrabban az arany ékszereket adják be a zálogházba, mivel az érték és a minőség tekintetében szigorodtak a feltételek. A régiségek, a nemes porcelánok, festmények – még mindig szereplő portékák a piacon. Műszaki cikkeket már csak kemény feltételekkel vesznek be: egy évnél nem lehet régebbi az áru, és garanciával kell, hogy rendelkezzen.

Gion János, a Dugonics téri zálogfiók vezetője szerint január óta megnövekedett a forgalmuk: – Az emberek többsége kiegészítő összeget szeretne a számlák befizetésére, de van, akinek nyaralásra kell a pénz. A legextrémebb eset: valaki azért tért be, mert nagyon szeretett volna megvásárolni valamit a városban, amit éppen akkor nézett ki magának, de otthon felejtette a pénztárcáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!