Szeged és környéke

2007.05.24. 16:19

Készülnek a gálára a Szent Dömötörök

Megújult a Dömötör-díj: a szombati nagyszínházi gálaestre Bánvölgyi László szobrászművész szentmihályi műtermében készülnek a szobrocskák. Már csak az utolsó simítások vannak hátra.

– Két másik, Dömötör-tornyot ábrázoló tervet is készítettem a meghívásos pályázatra. Már hetek óta gondolkodtam róla, amikor a Dóm téren járva eszembe ötlött: a mai székesegyház helyén állt egy régi barokk templom, amely Szent Dömötör nevét viselte. A védőszentje is a vértanú volt. Archív fotókon lehet látni, hogy a gyönyörű homlokzati szobra is Szent Dömötört ábrázolta. Ez a szobor egyébként máig megvan, a vár kertjében őrzik, restaurálni kellene. Amikor ezt a szép barokk templomot lebontották, akkor bukkant elő a falakból az Árpád-kori toronymaradvány, amit meghagytak – mesélte szentmihályi műtermében [namelink name="Bánvölgyi László"].

A díjátadó gála

A Dömötör-díj jelöltjeire május 20-áig a szavazólapokon és az interneten mintegy háromezren voksoltak. A díjakat a szombaton 18 órakor kezdődő gálaesten adják át a nagyszínház színpadán. A ceremónia a hagyományok szerint zajlik: a jelölteket elegáns Audi-flotta szállítja a Bolero étteremből a színházba. A gálaest házigazdája [namelink name="Vajda Júlia"] operaénekes és [namelink name="Janik László"] színművész lesz. [namelink name="Toronykőy Attila"] rendezi a kétrészes bolondos műsort. A gálát 10 perces tűzijáték követi, amelynek idejére a színház környékén lekapcsolják a közvilágítást.

A Tömörkény művészeti tagozatán tanító jeles szegedi szobrászművész a korábbiakkal szakító, teljesen új formájú díjat talált ki: a Szent Dömötört ábrázoló patinázott bronzfigura carrarai márvány posztamensen áll, jobbjában jellegzetes attribútumát, a lándzsát, baljában a róla elnevezett tornyot tartja. A posztamenssel együtt 35 centiméter magas kisplasztikát sokkal könnyebb kézbe venni, mint az eddigi Dömötör-díjakat, ráadásul jobban emlékeztet a filmvilág vágyott aranyszobrocskájára is, ami a civil kezdeményezésként megszületett, ám mára hivatalos önkormányzati elismeréssé lett szegedi színházi Oscar ötletadója volt.

– Remélem, örülnek majd neki azok a művészek, akik hazavihetik. Mindent megtettem, hogy szép legyen. A pályázatra beadott gipsz makett alapján készült el a szilikon forma, és egy vásárhelyi mester öntötte ki. Már csak a posztamensre rögzítésük van hátra, utána szállítom át a 12 díjat a színházba – árulta el [namelink name="Bánvölgyi László"].


A névadó vértanú

Dömötör, pontosabban Demeter (Démétriosz) a 4. században élt, Tesszáliában született, és vértanúként halt meg, mert a pogány istenek tiszteletét megtagadta. Egyik ismert keleti ábrázolása a piros lovon ülő vitéz, aki dárdájával a földön fekvő pogány katonát szúrja át. Népszerűsége a bizánci kereszténység hatásterületével és szentjeinek kultuszával függ össze. Magyarországon a 11. századtól követhetjük nyomon tiszteletét. A szegedi Dömötör-templom a 12. században épült, 1474-ben Mátyás király is részt vett Dömötör napján, október 26-án a szegedi ünnepségeken. Ezen a napon – a régi belvárosi templom védőszentjének ünnepén – mindig nagy fiesztát tartottak Szegeden, amelyre a tanyai pásztorok családtagjaikkal együtt vonultak fel. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!