Szeged és környéke

2007.05.14. 16:19

Kevesen használják a Szegedet nyugatról elkerülő utat

A kezdetekkor egyértelmű volt a helyzet: építeni kell egy olyan utat, amely a Szerbiába tartó tranzitforgalmat Szegeden kívülre vezeti. Mára elkészült a nyugati elkerülő út két szakasza, de azt kevesen használják, és bár benne van a tervben a befejező szakasz, többek szerint bizonytalan, hogy megépül.

Szabó C. Szilárd

A kezdetekkor egyértelmű volt a helyzet: építeni kell egy olyan utat, amely a Szerbiába tartó tranzitforgalmat Szegeden kívülre vezeti. Mára elkészült a nyugati elkerülő út két szakasza, de azt kevesen használják, és bár benne van a tervben a befejező szakasz, többek szerint bizonytalan, hogy megépül. Az autópályával párhuzamos útnak már nem az elkerülő, hanem a feltáró szerepét hangsúlyozzák a kormánypárti politikusok.

– Ajándék a városnak a nyugati elkerülő út, ami állami pénzből valósult meg – fogalmazott [namelink name="Nagy Sándor"]. A szegedi városfejlesztési alpolgármester szerint jövőre megépül a befejező egy kilométeres szakasz, amely összeköti Dorozsmát a régi ötös úttal. Erről kormányhatározat született – hangsúlyozta Nagy –, benne van a kabinet által elfogadott közlekedésfejlesztési operatív programban. (Megjegyezzük, ezen a listán szerepel a Szegedtől a román határig tartó M43-as gyorsforgalmi út építése is, aminek kivitelezési munkálatait 2007-re prognosztizálták.)

Az első, 2,2 kilométeres szakaszt, ami a Szabadkai utat kapcsolja össze a Bajai úttal, még 2004-ben építették meg több mint egymilliárd forintból. Ugyanennyibe került a második, a Bajai utat a Dorozsmai úttal összekötő, 2,3 kilométeres szakasz is, amit tavaly júniusban adtak át. Noha a befejező szakasz – aminek az eredeti tervek szerint már el kellett volna készülnie – a legrövidebb, mégis ez kerül a legtöbbe, mert vasúti felüljárót is kell építeni. [namelink name="Nagy Sándor"] az autópályával párhuzamos útnak már nem az elkerülő, hanem a feltáró szerepét hangsúlyozta. Elmondta: erre fűzik fel a Rola-terminált (a tervek szerint ideköltözteti a MÁV a Tisza pályaudvarról a konténerforgalmát), a logisztikai központot, a repteret és – ha folytatják az utat Gyáláig – a tiszai kikötőt.

Ellenzéki vélemény

Ellenzéki politikusok szerint rossz döntés volt az M5-ös autópálya Szeged és Röszke közötti, 27 milliárd forintba kerülő, tizenöt kilométeres szakaszának megépítése. A fideszes [namelink name="Póda Jenő"] nemrégiben olvasói levelet írt szerkesztőségünknek az ügyben. Szerinte amikor az autópálya-építők elérték Szegeden az északi csomópontot, nem Szabadka, hanem Makó irányába kellett volna folytatniuk a munkát, hiszen Szerbia felé ott van a nyugati elkerülő út. Póda úgy véli, nem lesz pénz az M43-asra sem idén, sem jövőre.

A nyugati elkerülő út építéséről még akkor született döntés, amikor az M5-ös autópálya meghosszabbításáról még semmi biztosat nem lehetett tudni. Közben a sztráda elkészült, Szegedet az autópályán is el tudja kerülni a Szerbia felé haladó forgalom. A Szegeden át Romániába utazók viszont sokszor kerülnek dugóba, főleg január elseje, Románia uniós csatlakozása óta, mert megduplázódott a forgalom a 43-as főúton.

A nyugati elkerülő útnak Géczi József (volt) a legnagyobb lobbistája. A szegedi szocialista országgyűlési képviselő elmondása szerint már a Horn-kormány alatt szerette volna elindíttatni az útépítést, de a szegedi önkormányzat nem támogatta a dolgot, ugyanis a [namelink name="Szalay István"] polgármester irányította MSZP-s városvezetés az északi elkerülő utat preferálta. Arra azonban nem volt se terv, se pénz. A nyugati elkerülőre sem, de jött Medgyessy, akinek azzal indokolták az elkerülő út sürgősségét, hogy a sztráda csak Szegedig, a Fehértói halászcsárdáig épül meg.

– Ez taktika volt. Azért nem az ötös úthoz közeli szakasszal kezdtünk, mert az a legdrágább, ráadásul az önkormányzat ingyen biztosította a területet a Szabadkai és Bajai út közötti szakaszon az útépítéshez. A második szakaszt, Medgyessy leváltása után meg akarta fúrni a Pénzügyminisztérium azzal, hogy úgyis jön az autópálya, de akkor már meg volt kötve a szerződés a kivitelezővel – mesélt a beruházás történetéről a lobbista, aki szerint minden jó alakult. Géczi szerint sem a nyugati elkerülő út, sem pedig az M5-ös megépítése nem késleltette az M43-ast, lévén, hogy az utóbbi teljesen más konstrukció. „Attól még, hogy elszalasztjuk a szőkét, nem biztos, hogy meglesz a barna" – adott képes beszédben magyarázatot a kialakult helyzetre a nyugati elkerülő út lobbistája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!