Szeged és környéke

2007.05.18. 16:19

Király Levente: ''A szeretet tartott itt''

Az elmúlt 48 évben Mercutiótól Willy Lomanig rengeteg szerepet eljátszott, a Kossuth-díjtól a nemzet színésze kitüntető címig minden rangos szakmai elismerést megkapott. Tegnap Szeged díszpolgára lett.

Hollósi Zsolt

[namelink name="Király Levente"] a színművészeti főiskola elvégzése után, 1959-ben pályakezdőként szerződött a Szegedi Nemzeti Színházhoz, amelynek azóta is hűséges tagja. Az elmúlt 48 évben Mercutiótól Willy Lomanig rengeteg szerepet eljátszott, a Kossuth-díjtól a nemzet színésze kitüntető címig minden rangos szakmai elismerést megkapott. Tegnap Szeged díszpolgára lett.

– Reggel izgatottan ébredtem, fantasztikus érzés ez a kitüntetés! Nagy várakozás volt bennem azóta, hogy a 70. születésnapomon, a kisszínházi gálaesten bejelentették: [namelink name="Botka László"] polgármester díszpolgárnak javasolt. Úgy érzem, azt is értékelte a közgyűlés és a polgármester, hogy 48 éven át hűséges voltam Szegedhez és a színházunkhoz, mindent megtettem azért, hogy jól dolgozzunk. Ehhez persze nemcsak én kellettem, hanem az a szeretet is, ami mindig körülvett a városban. E nélkül nem ment volna, ez a szeretet tartott itt – hangsúlyozta tegnap [namelink name="Király Levente"]. A nemzet színésze azt is elmondta: rengeteg gratulációt kapott, családja is boldog, büszke rá. Baráti körében pedig azért is örültek, mert már korábban fogadást kötöttek, hogy mikor kapja meg a díszpolgári címet.

Szeged színészkirálya hosszú és sikeres pályafutása alatt annyi szerepet eljátszott, amennyivel három színész is elégedett lehetne. Prózistának szerződött, de hamar kiderült: kiválóan énekel és táncol, így zenés feladatokkal is elhalmozták. Azonnal megszerette a közönség, Mercutióként és Bóni grófként egyaránt nagyszerű volt. Ma is sokan emlékeznek Tevjéjére, Keanjére, Falstaffjára, Svejkjére, Willy Lomanjére, Galileijére – hosszan sorolhatnánk tovább nagy alakításait. Most újabb kihívás vár rá: a Kossuth-díjas rendező, [namelink name="Zsótér Sándor"] vele állítja színpadra a Lear királyt.

– Elindult bennem a szokásos „ideggép", már nagyon várom a szövegkönyvet. A nyáron szeretnék egy kicsit pihenni és feltöltődni, mert nem lesz piskóta ez a feladat. Augusztus végén kezdjük próbálni a Lear királyt, októberben tartjuk a bemutatót a kisszínházban. Nem is merek rá gondolni – árulta el Szeged új díszpolgára, akit felkértek, hogy vegyen részt a nyáron a Marica grófnő-produkcióban is, amit Eszenyi Enikő rendezésében mutatnak be a szabadtérin. Filmforgatásra is hívták: egy parkoló ellenőrt kell majd játszania. Ma 13 órakor a Rómeó és Júlia egyik példányát fogadja örökbe a Somogyi-könyvtárban: fiatalon egyik legkedvesebb szerepe volt Mercutio, később pedig Lőrinc barátot is eljátszotta abban a szegedi produkcióban, amiben fia, Király Attila volt Mercutio.

– Elmondani nem lehet, milyen jó érzés, hogy a város befogadott és szeret. Ahogy öregszem, egyre jobban tör elő bennem az érzelem, egyre nehezebben tudok uralkodni rajta, amikor ennyi fantasztikus dolog történik velem! – érzékenyült el [namelink name="Király Levente"].

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!