Szeged és környéke

2007.05.23. 16:19

Kultúrkert a Tiszán túli ligetben

A kertmozi bezárása után többen is próbálkoztak életre kelteni a szabadtéri játszóhelyet. A jelenlegi üzemeltető, a Szegedi Szabadtéri Játékok és Fesztivál Szervező Kht. a régi Vigadó hangulatát idéző kultúrkerttel, koncertekkel és prózaesttel csalogatja a vendégeket.

A filmek szerelmesei látogatták az újszegedi szabadtérit a hetvenes évek elejétől több mint húsz éven át. A kertmozi bezárása után többen is próbálkoztak életre kelteni a szabadtéri játszóhelyet. A jelenlegi üzemeltető, a Szegedi Szabadtéri Játékok és Fesztivál Szervező Kht. a régi Vigadó hangulatát idéző kultúrkerttel, koncertekkel és prózaesttel csalogatja a vendégeket.

Kertmozi egykor

– A Szegedi Nemzeti Színház felújításának idején a színpadi produkciókat a szomszédos – akkor még Szabadság, ma Belvárosi – moziban tartották. A filmeket pedig az újszegedi kertmoziban vetítették – hallottuk Petróczy Sándortól, a Szegedi Mozgókép Kht. nyugdíjas igazgatójától. A kertmozinak óriási sikere volt, hiszen premier előtti vetítéseket tartottak. Az ezer férőhelyes létesítményben naponta egy, de előfordult, hogy két filmet is láthatott a közönség. Húszéves működés után, a nézők igényeinek változása miatt, 1991-ben zárta be kapuit az újszegedi kertmozi.

Az 1970-es évek elején épült újszegedi szabadtéri színpad csaknem húszéves működés után, 1991-ben zárta be kapuit. Azóta többen és többször is kísérletet tettek felélesztésére. A jelenlegi üzemeltető, a három évvel ezelőtt alakult Szegedi Szabadtéri Játékok és Fesztivál Szervező Kht. ötmillió forintból újíttatta fel a létesítményt, melynek nincs önálló költségvetése.

– Az újszegedi színpad működésének pénzügyi feltételeit a Dóm téri játékok terhére teremtjük meg. Műszaki- és produkciósköltség-kerete 25 millió forint – tudtuk meg Herczeg Tamástól, a kht. igazgatóhelyettesétől.

– Funkciója kettős, hiszen gasztronómiai szolgáltatások és kulturális rendezvények helyszíne is. Két éve újítottuk fel a színpad melletti, melegkonyhás kerthelyiséget, amely a régi Vigadó hangulatát idézi. Ez egyfajta kultúrkertként is szolgál, hiszen prózaestekkel és koncertekkel szórakoztatják a vendégeket. A színpadon az előző években bemutattuk a János vitézt és a Liliomfit. Műsorpolitikánk lényege, hogy azokon a hétvégéken, amikor a Dóm téren próbálnak, az Újszegedi Színpadon várjuk a látogatókat előadásokkal. Így biztosítva kulturális programokat július elejétől augusztus végéig folyamatosan – mondta az igazgatóhelyettes.

Szerinte az újszegedi színpad kihasználtsága ideális – a város kulturális fogyasztási szokásait és azon hétvégék számát figyelembe véve, amikor a Dóm téren nincs előadás. A kht. az idei évadban Ghymes-koncerttel, nóta- és prózaestekkel, valamint dixielandgálával várja az érdeklődőket.

Vendégrendezvények befogadó helyszínéül is szolgál az újszegedi színpad. Az ifjúsági ház filmfesztiválján tartott vetítéseket, idén pedig a Szegedi Ifjúsági Napok részeként lesznek ott ingyenes koncertek.


Üzemeltetők

Az önkormányzati tulajdonú újszegedi szabadtérit a város kulturális intézményei, a Szegedi Nemzeti Színház, a Szegedi Mozgókép Kft., a szegedi szabadtéri és a nemzetközi néptáncfesztivál használta. Az Erdősi és Társai Kft. 2001-ben vette át üzemeltetését – tíz évre, tíz millió forintért. A cég előre kifizette a bérleti díjat, amelyet a létesítmény felújítására költöttek azzal a 30 millió forinttal együtt, amelyet a Szegedi Nemzeti Színház biztosított a rekonstrukcióhoz. Nyolc évvel a szerződés lejárta előtt a bérlő mégis felmondta a szerződést, mondván: a színház nem teljesítette a megállapodást. Ezért kártérítési pert is indítottak. Azóta az újszegedi játszóhelyet a Szegedi Szabadtéri Játékok és Fesztivál Szervező Kht. üzemelteti. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!