Szeged és környéke

2007.05.18. 16:19

Műszert ér a szegedi borárverés

Több mint kilencszázezer forint gyűlt össze azon a tegnapi szegedi karitatív borárverésen, amit a gyermekklinika betegeinek gyógyulását szolgáló drága műszer megvásárlásáért szerveztek. Lapunk százezer forintért licitált és vásárolt, a legdrágább különlegesség Bartha László volt polgármesteré lett.

A gyermekklinika speciális műszerének megvásárlásáért tartottak jótékonysági borárverést tegnap a Tisza Szálló tükörtermében, amelyen lapunk százezer forintért licitált és vásárolt. Az esemény előtt többen szakértő szemmel mustrálgatták az árverésre felajánlott borokat – bár megszagolni, megkóstolni természetesen nem lehetett ezeket.
Az árverési katalógust hozzáértően forgató Balogh Andrea szerint szinte baráti áron, hatalmas és jól összeválogatott kínálatból lehetett szemezgetni. Neki főként a szekszárdi és a soproni borok nyerték el a tetszését. A mellette ülő Hadfi János arról beszélt: őt egyszerre vonzotta a rendezvényre a borszeretet és a karitatív cél, s átnézve a listát, elégedett a választékkal. Elárulták: mindketten járnak árverésekre, borliciten azonban tegnap voltak először.

Licitálás a neten

Az árverésen 914 ezer forint jött össze a jótékonysági célra, aminek Katona Márta nagyon örült. Mint mondta, boldog, hogy a negatívumokkal terhes egészségügyi átalakítás közepén sikerült ennyi pénzt összehozni a gyermekklinika kis betegeit gyógyítását szolgáló hatmilliós készülékre. A gyártótól részletfizetést kértek, így a műszer Szegeden maradhat. A borárverést szervező Vörös és Fehér Borház ügyvezetője, Pápai Róbert pedig elmondta: a licitálás tovább folyik jövő hét közepétől a www.borvalogatas.hu internetcímen, ahol a tegnap el nem kelt borokra lehet ajánlatokat tenni. Katona Márta és az alapítvány emellett várja az adózók 1 százalékait és egyéb támogatásokat a Szőreg és Vidéke Takarékszövetkezet 57400217-10137057 számlaszámára, amit szintén a műszer megvásárlására fordítanak.

Elsőként Katona Márta, a gyermekklinika professzora, a gyűjtést szervező Szegedi Gyermekszívek Gyógyulásáért Alapítvány kuratóriumának elnöke szólt az érdeklődőkhöz. Háláját fejezte ki a nemes célt támogató borászoknak és megköszönte a licitálók adakozását. Az érdeklődőknek Dlusztus Imre, a Szegedi Egyetem főszerkesztője nagy szakértelemmel méltatta a palackba zárt borkülönlegességeket. Meggyőzési képességeit az is jól mutatja: az árverés végére alig maradt palack, amelyiknek ne akadt volna gazdája – többnyire a kikiáltási árnál magasabb összegért.

Az árverésen licitált és vásárolt többek közt Becsey Zsolt, a Fidesz brüsszeli képviselője és [namelink name="Bartha László"] volt szegedi polgármester is, a Tisza Konzervatív Kör megbízásából. Nagyobb „harcok" főként Sike Tamás egri válogatásáért, a szekszárdi Takler pince cabernet sauvignon-jáért és a szegedi alapítású, villányi Vylyan pince duennium cuveé-jéért alakultak ki. Ez utóbbi, magnumapalackos különlegesség a tizenötezres kikiáltási árról százezerre kúszott fel: Szetey András, lapunk főszerkesztője vásárolta meg cégünk nevében ennyiért a jótékony célt szolgáló italt. Az árverés legdrágább kikiáltási árú borát, Hermann Emerencia '72-es tokaji aszúeszenciáját az alapárért, ötvenezer forintért vette meg a volt szegedi polgármester. A licit után az összesen nagyjából százhetvenezret fizető Bartha azt mondta: ezt a ritkaságot egy nagy esemény alkalmából, talán unokája születésekor bontaná csak föl.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!