Szeged és környéke

2007.05.22. 16:19

Nem dőlt meg a melegrekord

A forróságban dolgozó szegediek jól viselik a megpróbáltatásokat. Jártunk étteremben, pavilonokban és villamosfülkében. Hivatalosan 29 fok volt tegnap, 1983-ban viszont ezen a napon 33 fokot mértek Szegeden.

Gonda Zsuzsa

A sajtóház előtti hőmérő tegnap délután háromkor 32 fokot mutatott. A légkondicionált épületből elindultunk, hogy utánajárjunk: milyen érzés forró munkahelyen dolgozni.

– Ha kint harminc fok van, a konyhában negyven – tudtuk meg Jójárt Krisztiántól, egy belvárosi gyorsétterem szakácsától. A fiatalember sok ásványvizet, szódát iszik, és légkondicionáló is működik az étteremben, így számára elviselhető a hőség.
– Nem válik ingerültté a forróságtól?
– Hozzászokik az ember, ez a munka ezzel jár. Láthatja, most is nyugodt vagyok – közölte, azzal visszarohant a konyhába, hiszen a legnagyobb csúcs közepén zavartuk.

33 fok helyett csak 29 volt

1983. május 22-én 33 fokot mértek, tegnap viszont „csak" 29 fok volt Szegeden. A fülledt levegő miatt azonban többnek érezhettük – tudtuk meg a szegedi meteorológiai állomáson. A héten marad a nyárias meleg, de kis területre összpontosuló, heves zivatar bármikor előfordulhat.

– Tűrhetően. Egy picit mindig fúj itt a szél – válaszolta Slivkáné Zsíros Éva a kérdésre: hogy viseli a májusi hőséget. A Széchenyi téri apró újságosbódéban dolgozó Éva egyébként is jobban szereti a meleget, mint a hideget.

– A nyarat én is jobban kedvelem a télnél, jobb az ember kedve, ha szép idő van – ezt már Hosszú Csabáné, az újságos mögötti jegyárus mondta. A pavilont télen hősugárzó melegíti, nyáron a szélre bízzák a hűtést, így gyakori, hogy 30 foknál több van bent. Az asszony szerint az ő helyzete még kibírható, a villamosvezetők fülkéje viszont – azokon a járatokon, ahol nincs klíma – valódi szauna ilyenkor.

– Most? Bőven negyven fok felett. Tavaly egy kollégám hatvanat mért az üveg mögött – tájékoztatott Dicső György a négyes villamos tarjáni végállomásánál. Számukra a dél és a négy óra közötti időszak a legnehezebb, ilyenkor fogy a legtöbb ásványvíz, és ilyenkor törlik át arcukat legtöbbször a maguknál tartott nedves törölközővel. Télen kellemesebb a hőmérséklet a vezetőfülkében, így azt az évszakot jobban szeretik, mint a nyarat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!