Szeged és környéke

2007.05.10. 16:19

Ötvenmilliós alapból támogat a megye

Maga is szegény, de spórolt pénzéből segíti az építkezésekre, beruházásokra készülő településeket a megyei önkormányzat. Az ötvenmilliós alapból egy pályázó két és fél milliót nyerhet.

Bakos András

Pályázati előkészítő alapot hozott létre, és mától várja a jelentkezőket a Csongrád megyei önkormányzat. A települések, illetve száz százalékban helyhatósági tulajdonú kht.-k beruházásait támogatja: a pénzt környezetvédelmi hatástanulmányok, engedélyes tervek, egyéb dokumentációk elkészítésére adja. A rendhagyó kezdeményezésről [namelink name="Magyar Anna"] elnök és [namelink name="Sándor Attila"] alelnök tegnap azt mondta, most teljesítik azt, amit a választási kampányban vállalt a Fidesz vezette polgári összefogás. A környezetéről gondoskodó, civileket, polgárőröket, rendőrséget segítő megyei önkormányzatot szeretnének irányítani. Közben a megye maga szintén segítségre szorul, jóval kevesebb pénzt kap, mint amennyire szüksége lenne – vállalásaikat azonban nem akarták föladni.

Miután tanácskoztak a polgármesterekkel, világossá vált, hogy sok önkormányzatnak a nagyobb beruházásokhoz kötődő járulékos költségek is gondot okoznak. A megyei önkormányzat azért is segít, mert szeretné, hogy a 2013-ig tartó időszakban minél több uniós forrást fel tudjanak használni a települések. A támogatás nyolcvanszázalékos lesz, egy pályázat maximum két és fél milliót nyerhet, de ha több település összefog, a feltételek kedvezőbbek.

[namelink name="Magyar Anna"] emlékeztetett: a pályázati előkészítő alap céljaira eredetileg hetvenmilliót raktak félre. Húszmilliót azért tartalékolnak, mert arra számítanak, most nagyon sok pályázat érkezik. Nem szeretnék, ha gyorsan kiürülne a keret, és később, az év második felében fontosabb beruházást nem tudnának támogatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!