Szeged és környéke

2007.05.06. 16:19

Özönvíz, villámlás, tűz

Az özönvízszerű esőzés miatt tegnap este Szeged egyes területein kritikussá vált a helyzet. A város számos pontján, a belvárosban, a nagyállomás környékén, valamint Tápén, Petőfitelepen, Újszegeden házakat öntött el a víz. Alsóvároson vasárnap késő este villám csapott egy épületbe, a ház kigyulladt.

Szegeden vasárnap este percről percre változott a helyzet a városra zúduló özönvízszerű eső miatt. A Klauzál téren, a Hatos Rétesnél betört a víz a pincékbe. A tűzoltók hiába próbálták kiszivattyúzni a mintegy másfél méter magasra duzzadt vizet, a folyamatos utánpótlás miatt egy idő után reménytelenné vált a helyzet, emiatt feladták, és más veszélyeztetett helyszínekre vonultak.

Alsóvároson, a Szivárvány és a Móra utca sarkán este villám csapott az egyik épületbe, a ház meggyulladt. A lángokat az eső eloltotta, de a tűzoltók biztonsági okokból átvizsgálták a területet.

Megcsúszott és fának ütközött

Súlyos sérülésekkel szállítottak a mentők tegnap délután egy fiatal férfit a Szegedi Tudományegyetem traumatológiai klinikájára. A férfi Volkswagen mikrobusszal haladt a Kossuth Lajos sugárúton, amikor a Tavasz utcánál sávváltás közben az autó a vizes úton megcsúszott, többször megpördült, majd fának csapódott. A mentők tűzoltók segítségét kérték, ugyanis a sérült jármű ajtóit nem lehetett kinyitni.A késő esti órákban Szeged több pontján is katasztrofális állapotok uralkodtak. A tűzoltók és a Szegedi Vízmű Zrt. szakemberei a kritikus helyeken szivattyúzták az esővizet. Tápén, a mélyebben fekvő Abony és Árboc utcába áramfejlesztőket és szivattyúkat vitt a vízmű, azzal próbálták csökkenteni a házakat veszélyeztető víz mennyiségét.
Míg kora estig mindössze tizenhat bejelentés érkezett a Szegedi Vízmű Zrt.-hez, fél tizenegyig ez a szám több mint duplájára emelkedett. A városra zúduló esővizet egyes helyeken a csatornák az összegyűlt szemét és falevelek miatt egy idő után nem tudták elnyelni.

Bodor Dezső, a vállalat műszaki igazgatója lapzártánkkor elmondta, munkatársai valamennyi helyszínre kivonultak, illetve kivonulnak, az árkokat és vízelnyelőket megpróbálják megtisztítani.
A nagyállomáshoz közeli Bánomkert soron számos lakást elöntött a víz, Újszegedről és Petőfitelepről is hasonló helyzetről számoltak be olvasóink. Ezeken a területeken is a tűzoltók és a vízügyesek együtt igyekeztek menteni a menthetőt. Röszkén vasárnapra virradó éjjel villám csapott egy lakóépület tetejébe. A tűzoltók a tüzet eloltották, a tetőt lefóliázták. Senki nem sérült meg, a házban lakó háromfős családot nem kellett kimenekíteni.

Későn jött, de aranyat ér a májusi eső

– Májusi eső aranyat ér, de mert idén a vegetáció két-három héttel előrébb tart, ennek az esőnek is két-három héttel hamarabb kellett volna érkeznie. Ezzel szemben egész áprilisban csupán három milliméter eső esett – mondja Cserjési Lajos, a megyei FVM-hivatal növénytermesztési főfelügyelője. Egyébként is tavaly ősz óta szárazság van: októbertől áprilisig a szokásos, mintegy 290 milliméter csapadék helyett csak 160 milliméter hullott. A hétvégi, összesen mintegy ötven milliméter csapadékot hozó esőzés tehát, bár nagyon jól jött a mezőgazdaságnak, hosszú távon csak enyhíti, de még nem pótolta be a vízhiányt.
Néhány órával korábban egy szőregi magánházban okozott tüzet a villámlás. A lángok a tetőtérről átterjedtek a padlásszobába, a lambéria is tüzet fogott. A tűzoltóknak cserepet kellett bontaniuk, hogy el tudják oltani a tüzet. Személyi sérülés ott sem történt.
Szentesen, az Árpád utcában egy transzformátor, Székkutason egy szérűskertben néhány körbála gyulladt meg. A tűzoltók mindkét esetben eloltották a tüzet.

Hódmezővásárhelyen a Zrínyi utca 12–14. számú ház egyik negyedik emeleti lakásába folyt be az ablakon a víz. Mint kiderült, egy macskatetem és falevelek tömítették el az ereszcsatornát, amit a tűzoltók megtisztítottak, ezzel a vízbefolyás megszűnt. A Konti utcában egy kertes házból a beömlő víz miatt riasztották a tűzoltókat. A bútorok egy részét ki kellett hordani, hogy a csapadékot kiszivattyúzhassák.
Makón lapzártánkig a vihar miatt mindössze egyszer riasztották a tűzoltókat, egy házat veszélyeztetett a megtelt vízelvezető árokból kifolyó víz.

A Meteorológiai Szolgálat Dél-magyarországi Regionális Központjának ügyeletesétől megtudtuk, hogy Csongrád megyében több mint hatvan milliméter eső esett a hét végén. A mennydörgéssel és villámlással járó viharos széllökések olykor elérték az óránkénti 54 kilométeres sebességet. Az előrejelzések szerint a térségben a következő néhány napban is várhatók zivatarok, valószínűleg kevesebb csapadékkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!