Szeged és környéke

2007.05.11. 16:19

Paprikaper: eltérő álláspontok

A Szegedi Városi Bíróságon tegnap újabb állomásához érkezett az úgynevezett paprikaper, amelyben folytatólagosan elkövetett ártalmas közfogyasztási cikkel visszaélés bűntettével és folytatólagosan elkövetett fogyasztó megtévesztésének vétségével vádolják a Szegedi Paprika Zrt. vezérigazgatóját és két társát.

A bíróság tanúként hallgatta meg azt a vegyészt, aki a cég által küldött fűszerpaprika-őrlemény aflatoxintartalmát vizsgálta. Csorbáné Makáry Anna elmondta, az általuk mért 4,8 mikrogramm kilogrammonkénti aflatoxintartalom alapján a minta megfelelő volt, mivel a megengedett határérték 5 mikrogramm. A megadott plusz-mínusz 25 százalékos hibahatárt – amelynek értelmében 3,8 és 6,2 százalék közötti is lehet a rákkeltő anyag mennyisége – pedig az okozza, hogy ennél pontosabban nem lehet mérni.

Róna Kálmán toxikológiai szakértő szerint azonban szakmailag nem elfogadható a tanú álláspontja. Kijelentette: amennyiben a kapott érték és a mérési bizonytalanságból fakadó intervallum találkozik a határértékkel, megerősítő vizsgálatot kell végezni. A szakértő Zacher Gábor toxikológiai szakvéleményéből idézett, mely szerint az egészségkárosodás nélkül engedhető aflatoxinszennyezés mértékének nullának kellene lennie. A vizsgálat célja ezért az, hogy kiszűrje az esetleg egészségre káros termékeket.

A februárban elkezdődött, 2004-es eseményeket tárgyaló per szeptember 28-án folytatódik, a bíróság ekkor várhatóan ítéletet is hoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!