Szeged és környéke

2007.05.16. 16:19

Százas borász felajánlása a klinika műszeréért

A világ egyetlen tökéletes borát készítő Áts Károly három palack különleges tokajit ajánlott fel arra a jótékonysági borárverésre, amelyen lapunk százezer forint értékben licitál és vásárol. A mádi borász szívesen segít a gyermekklinika kis betegein – az árverési bevétel ugyanis a szegedi gyermekklinika speciális műszerének megvásárlásához járul hozzá.

Gyűjtést indított a Szegedi Gyermekszívek Gyógyulásáért Alapítvány, hogy megvásárolhassák az INVOS nevű speciális, oxigénszintmérő műszert a szegedi gyermekklinika számára.

Mint tegnap megírtuk, a hatmillió forintba kerülő készülék beszerzéséhez lapunk is hozzájárul: százezer forint értékben licitálunk és vásárolunk a Tisza Szálló tükörtermében pénteken délután 3-kor kezdődő jótékonysági borárverésen.

A licitálás kiemelkedő tételei közé tartozik az a három üveg tokaji, amit Áts Károly ajánlott fel a nemes célra. A harminchat országba exportáló mádi borász óarany színű remekeit jól jellemzi, hogy 1999-es aszúeszenciája a világon az egyetlen, ami a neves amerikai szaklap, a Wine&Spirits szerint hibátlan ital. A tökéletes bor a bírálók számára száz pontot ért – ilyen elismerést még senki sem kapott a bormagazin ötvenhárom éves fennállása során.

Kincsek az árverésen

Egy 1972-es muzeális tokaji aszúeszencia lesz a holnapi jótékonysági árverés legértékesebb darabja. A szakemberek szerint a hetvenes évek egyik legjobb évjáratú bormatuzsálemének kikiáltási ára ötvenezer forint, innen indul a licit. Áts Károly egy '99-es Betsek-dűlői és Mézes Máy-i aszút és egy '95-ös aszúeszenciát ajánlott fel a nemes célra. Áts dűlőszelektált borait a szegedi borfesztivál Royal-standjánál – akár a jótékonysági árverés előtt is – megkóstolhatják az érdeklődők: nem fognak bennük csalódni.

A borász tegnap Szegeden járt, és megmutatta nekünk a méhviasszal lezárt szájú, díszdobozos kincset, amelyből mindössze ezerkétszáz sorszámozott darabot palackoztak – és amelyből már neki is csupán tizenkét üveg sorakozik a pincéjében. A dobozban egy ajkai kristálykanál is található: a 2005-ben üvegbe foglalt aszúeszenciát ezzel illik kínálni.

Bár felbecsülhetetlen értéke miatt már nincs forgalomban, az ilyen palackok jelenlegi ára kilencvenkilencezer forint – utalva a borász szerint kiemelkedő évjáratra. Ezt a palackot a jótékonysági árverést szervező Vörös és Fehér Borház újszegedi üzletének központi helyén, vitrinben állítják ki.

Áts Károly – a Royal Tokaji Borászati Zrt. képviseletében – rendszeresen él a jótékonykodás ezen formájával. Mint mondja, szívesen ajánlják föl az értékes nedűket az árverésre, hiszen a kis betegek gyógyulásához ők a borkultúrával járulhatnak hozzá. Szeretnék, ha minél több pénz jönne össze a speciális műszer megvásárlására. S hogy nem fáj-e a borásznak, ha megisszák a kincset érő tokajikat? Áts azt vallja: a borásznak az igazi fájdalom, ha nem innák meg, hiszen éppen azért dolgoznak, hogy másoknak örömet szerezzenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!