Szeged és környéke

2007.05.30. 16:19

Szegeden a legolcsóbb az eper

Szegedi áru forog szinte az egész ország piacain. Olyan szegedi áru, amely vagy eleve itt, a környéken termett, vagy a dorozsmai nagybanin cserélt gazdát. Ezért nem kell azon csodálkozni, hogy jelenleg Csongrád megyében a legolcsóbb a cseresznye, a meggy és az eper.

Fekete Klára (Délmagyarország)

Szegeden és a megye többi településén már 300 forintért hozzá lehet jutni egy kiló meggyhez, cseresznyéhez és eperhez, míg az ország más megyéiben minimum száz forinttal többe kerül a korai gyümölcs. Budapesten pedig legalább kétszer annyit kell fizetni a május végi friss csemegéért: egy kiló földieperért 900 forintot is elkérnek, míg Szegeden a legolcsóbb fajtához 300 forintért lehet hozzájutni.

Szilasi László, a dorozsmai nagybani piacvezetője szerint nincs min csodálkozni, az országban a budapesti után a szegedi nagybani számít a második legnagyobb „placcnak". Olyan hely ráadásul, amelyre közvetlenül a termelők is beállnak, nemcsak a kereskedők. Nem ritka, hogy a békéscsabai termelő a békéscsabai piac igazgatójának adja el az árut, majd a gyümölcs még egyszer megteszi a száz kilométeres távolságot vissza, jelentősen megdrágítva az árut.

A dorozsmai nagybanin a meggy kilója 320, a cseresznyéé 350 forint. A Mars téren a meggy és a cseresznye csak jelképesen kerül többe, átlagosan 350 forintba, és ennyiért kínálják az epret is. A szatymazi, a zákányszéki és zsombói epret egyaránt. Az eper idén 1800 forintról indult két héttel ezelőtt, egy napig keményen tartotta is az árát, majd már másnap leesett 1200 forintra. Valamennyi kereskedő azt mondta tegnap a Mars téren, hogy tavaly is hasonló áron kínálták a portékájukat, holott idén sokkal több volt a kiadás. Talán annyi a különbség az egy évvel ezelőtti helyzethez képest, hogy akkor az eper ára tovább maradt a csúcson – emlékezett vissza az egyik, magát Anikónak megnevező kofa.

Az idei viszonylagos olcsóságnak az az oka, hogy – bármennyire hihetetlen – kevesebb eső áztatta a földeket. A termelők szerint emiatt tavaly alig volt áru. A meteorológia előrejelzései azonban nem sok jóval kecsegtetik őket, és a köd is elviheti azt a júniusi cseresznyetermést, amire most nagyon-nagyon számítanak. Éjszakánként ugyanis köd ereszkedik le a gyümölcsösökre azon esők után, amelyekhez már szinte órát lehet igazítani. Az asztalok mögött állókból harapófogóval kell kihúzni a szót. Általános a rosszkedv: éjszaka a termés ázik, nappal ők tartanak az égi áldástól. Létkérdés – mondta egyikük –, hogy a leszedett epret egy nap alatt eladják, mert másnapra tönkremegy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!