Szeged és környéke

2007.05.08. 16:19

Vita a színház főigazgatója és a jubiláló operaénekes között

Egészen pontosan továbbra sem lehet tudni, hogy operaénekesi pályafutásának 45. évfordulóját miért a szegedi jezsuita templomban, és miért nem a Szegedi Nemzeti Színházban ünnepli Gyimesi Kálmán (képünkön). Az apró, de fontos részletekre ő is és a színház direktora is másképpen emlékszik.

– A színházi világban is vannak írott és íratlan törvények, az utóbbiak közé tartozik, hogy egy színész művészi pályájának 25. évfordulóján, majd azt követően ötévenként saját teátrumában önálló gálaműsorral ünnepelhet a közönséggel és pályatársaival. Az én esetemben ez eddig Szegeden is így volt, azonban az idén megszakadt ez a hagyomány. Ezért voltam kénytelen operaénekesi pályám 45. éves jubileumát saját magam megszervezni, amire vasárnap a szegedi Dáni János utcai jezsuita templomban kerül sor barátaim és tisztelőim jelenlétében – nyilatkozta lapunknak [namelink name="Gyimesi Kálmán"] operaénekes, a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja.

A 74 éves művész mielőtt megismételte volna, amit a hétfői Magyar Nemzetben rá hivatkozva közöltek, megjegyezte, kicsit csalódott az elmaradt színházi gálája miatt. Majd nekünk is elmondta, tavaly a város kulturális alpolgármesterével és a színház vezetőivel még abban is megállapodtak, hogy eljátszhatja-elénekelheti egyik kedves szerepét, a Cigánybáró Zsupánját.

– De erről megfeledkeztek. Illetve úgy pontos: ugyan felajánlották, hogy a Strauss-gálán másokkal együtt én is elénekelgethetek egy-két betétdalt, de szerintem egy ilyen jubileumi ünnep nem erről szól – mondta [namelink name="Gyimesi Kálmán"].

Az országos napilapban megjelent cikkben arra is utaltak, hogy pályája kezdetén Aczél György, 45 évvel később pedig a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója, [namelink name="Székhelyi József"] tett neki keresztbe.

A szegedi színház direktora személye elleni támadásnak nevezte a napilap cikkét, és egyes részletekre részben másképpen emlékszik, mint Gyimesi. Elmondta, a számos csúsztatás és az „aczélos" párhuzam miatt levelet írt a Magyar Nemzet igazgató-főszerkesztőjének, és helyreigazítást kért. [namelink name="Székhelyi József"] kijelentette: [namelink name="Gyimesi Kálmán"]t személy szerint tiszteli és barátsággal szereti, kollégája ünneplését a pazar sikerű Strauss-gála újbóli kitűzésével és a jubilánst ünneplő blokkal dúsítva szándékozott megvalósítani. [namelink name="Gyimesi Kálmán"] ezt a koncertet lemondta, emiatt műsorváltozást kellett végrehajtani.

– [namelink name="Gyimesi Kálmán"] sikeres Zsupán-szerepét a művész személyes kérésére is a tagozat felelősei beillesztették a később általa lemondott gála programjába – mondta a színigazgató, aki hozzátette: nagyra becsüli az általa vezetett teátrum örökös tagjait, köztük [namelink name="Gyimesi Kálmán"]t, ezért hozott létre saját vagyonából egy alapítványt, amely szükség esetén éppen őket hivatott támogatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!