Szeged és környéke

2007.06.28. 16:19

A krav-maga célja: épségben hazajutni

Hazajutni épségben, bármi áron. Ennek a célnak az érdekében minden megengedett – magyarázta Tóth Ferenc szegedi oktató a magyar eredetű és az izraeli védelmi erőknél fejlesztett önvédelmi „sport" alapját.

Dombai Tünde

A krav-magával négy-öt éve találkoztam, mégpedig elég sajátos módon. Aki önvédelmet tanított nekem, nem árulta el, pontosan milyen mozdulatokat is gyakorlunk – mondja [namelink name="Tóth Ferenc"] oktató. Később Frei Tamás tévériportjában ráismert a technikákra, és akkor tudta meg, hogy jórészt krav-magát tanult. Innen már egyenes út vezetett az oktatói kiképzésig: komoly pszichikai, erkölcsi és technikai feltételek után kemény képzést teljesített izraeli oktatók segítségével.

Elkezdeni tizenhat éves kortól javasolják a krav-magát, amikor a jelentkezők érettek, fegyelmezettek. Nincs szükség hozzá semmiféle előképzettségre, nem kell speciális öltözék, nincs belőle verseny sem, hiszen ez a legcivilebb civilek önvédelmét szolgálja, azokét, akiket a rossz fiúk „megtalálnak" az utcán. A támadó ugyanis nem vetélytársat, hanem gyengébb testalkatú áldozatot keres, akit legyőzhet. Ha viszont a potenciális préda úgy dönt, hogy tesz valamit a védelme érdekében, akkor alkalmatlanná válik a támadó szemében – már nem zsákmány, hanem ellenfél. A meglepetés erejével léphet fel, és megvalósítja a legfőbb célt: épségben hazajut. Bármi áron, és ennek érdekében minden megengedett.

Közelharc magyar módra

A krav-maga magyar eredetű önvédelmi technikai taktikai harcrendszer, a héber elnevezése közelharcot jelent. Az 1910-ben Budapesten született Lichtenfeld Imre dolgozta ki. A sikeres úszó, birkózó, tornász és bokszoló zsidó származása miatt többször kényszerült megvédeni magát és a környezetét. 1940-ben vándorolt ki Palesztinába, később az izraeli védelmi erőknél, a különleges alakulatnál és tengerészkommandónál tanított közelharcot. A krav-magát az izraeli hadseregben, az FBI-nál és a CIA-nál is alkalmazzák, idehaza például a kecskeméti légibázis, a paksi atomerőmű és a köztársasági őrezred képzési anyagában szerepel.  – Gyorsan, akár pár hónap alatt elsajátíthatók a krav-maga alapfogásai, miközben növeli az önbizalmat, tartást ad – mutat ízelítőt [namelink name="Tóth Ferenc"]. – A krav-maga önvédelmi harcrendszer, amely gyors helyzetfelismerést oktat. Az önvédelem része lehet persze az is, hogy elfutunk, hiszen sérülés nélkül kikeveredünk a konfliktusból. De felkészülünk arra is, hogyha nem előzhetjük meg az összeütközést, akkor a legjobb védekezés a támadás.

A krav-magában nincsenek menetek és nincsen szabályos küzdőtér. Nem két fél áll egymással szemben, mint a küzdősportokban, hanem legalább három támadót feltételezünk. Imitáljuk a kihalt utcát, sötét lépcsőházat, a zajokat, a stresszt. Így amikor élesben találkozunk hasonlóval, már ismerős lesz, kezelni tudjuk a stresszt.

A krav-maga ösztönös reakciókból csiszol tudatos mozdulatokat. Egy támadásfajtával szemben egy választ tanít, és segít kivédeni ütéseket és rúgásokat. Arra is edz, hogyan kell kiszabadulni egy szorításból vagy fegyveres támadásból. Segítségével fegyverré válhat egy bot, lánc, köröm, hajlakk, retikül. Mivel a magyar ember gondolkodásmódja a hasonló helyzetek felismerésére alapoz, testhezálló neki a krav-maga.

– Az önvédelmen túl a családtagjaink megvédésre is alkalmas a krav-maga, sőt még fogyni is lehet vele. A gyakorlott krav-magás folyamatosan elemzi a környezetét, felméri a felbukkanó embereket és a menekülési útvonalakat – magyarázza az oktató. Pécstől Békéscsabáig ezt csak ő tanítja – egykori tanítványával.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!