Szeged és környéke

2007.06.22. 16:19

A szegedi klinikák helyzetét javítja minden adomány

A hazai egészségügy a jelenlegi finanszírozás mellett a korábbi helyzethez képest még inkább rászorul a cégek, magánszemélyek adományaira. A szegedi klinikák szinte mindegyikén működik a felajánlásokat fogadó alapítvány – van ahol több is –, a bejövő támogatások mértéke azonban élesen eltérő.

Tombácz Róbert

Szinte minden szegedi klinikának van saját alapítványa – van, ahol több is várja a felajánlásokat. A II. számú belgyógyászati klinikán és kardiológiai központban például négy alapítvány működik. [namelink name="Forster Tamás"], a kardiológiai központ vezetője azt mondja, többnyire szakmai – például gyógyszergyártó – cégektől érkezik százezres, milliós nagyságrendű támogatás, magánszemélyek csak elvétve adakoznak ilyen tételben. Ha mégis kapnak a civilektől, többnyire tíz- és ötvenezer forint közti felajánlásokat tesznek – illetve a személyi jövedelemadó egy százalékából juttatnak számukra. Ritka kivételnek számít az a felgyógyult betegük, aki megengedhette magának, hogy finanszírozza a fekvőbeteg-osztály fürdőszobájának kétmilliós felújítását.

Szerencsés két hónap

Áprilisban negyvenmilliós műszeradományt kapott a gyermekklinika sebészeti részlege a Gyermekrák Alapítványtól. Közte laparoszkópos eszközöket és ultrahang készüléket, amelyekkel precízebben diagnosztizálható a betegség, és szinte fájdalommentesen műthetőek a kicsik. Lapunk májusban egy hatmilliós optikai spektroszkópiás, oxigén-telítettséget mérő műszer megvásárlásához járult hozzá egy jótékonysági borárverésen adományozott százezer forinttal. A borárverésen közel egymillió forint gyűlt össze, a műszer árának negyedét a hónap végén fizetik ki a gyártónak. Katona Márta, a klinika professzora és az árverést szervező Szegedi Gyermekszívek Gyógyulásáért Alapítvány kuratóriumi elnöke az egy százalékokból októberre számít nagyobb bevételre – akkor valószínűleg a fennmaradó részt is ki tudják egyenlíteni.

A nagyobb felajánlásoknál általában megkérdezik őket, mire lenne leginkább szükségük, és azt megveszik – vagy adnak egy összeget, amit arra fordíthatnak, ami éppen legfontosabb. A professzor szerint nagyjából évi négy-öt millió forintnyi felajánlás érkezik csak annak a klinikai alapítványnak a számlájára, amelynek ő intézi az ügyeit. A négy alapítványhoz összesen befolyó összegeket tíz-tizenöt millióra becsli, ami jelentős segítség a műszerpark bővítéséhez.

Nincs ennyire szerencsés helyzetben a traumatológiai klinika alapítványa. Mint Simonka János Aurél professzortól megtudtuk, évente csupán pár százezer forintnyi adomány érkezik hozzájuk – ezekből az utóbbi időben két kórtermet sikerült felújítaniuk. Náluk is jellemzőbb, hogy cégektől érkeznek a támogatások, a jelenlegi gazdasági helyzetben azonban ezek is megcsappantak. A professzor elmondta: az alapítvány számláján lévő összegből az újklinika aulájában lévő díszkertet szépítik meg idén. Ez két hét múlva már javíthatja a betegek kedélyállapotát – s ezzel gyógyulásukat is segítheti.

– Az egyszerű emberek adományai nélkül sokkal rosszabbul állnánk, mint most. Óriási segítséget jelentenek nekünk ezek a pénzek – mondta Túri Sándor. A gyermekklinikai vezetője hozzátette: a szeptikus részleg, az onkológiai, a pszichiátriai rehabilitációs és fertőző osztály felújítása sem valósult volna meg e nélkül. A professzor úgy véli, az emberek magukénak érzik a gyermekklinikát – ezért a sok adomány. A kisemberek mellett néhány alapítvány és cég is besegít – például a gyermekonkológiai osztály fejlesztésébe a Béres –, ezek a pénzek azonban a gazdasági helyzet miatt egyre vékonyabban csordogálnak. A professzor szerint most évente ötven-hatvan millió forint érkezik hozzájuk közadományként.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!