Szeged és környéke

2007.06.11. 16:19

Az öreg panelházak tűzveszélyesek

Egyre gyakrabban okoznak tüzet az elavult alumíniumvezetékek a panellakásokban is. A közelmúltbeli budapesti paneltüzek után két szakembert kértünk meg, hogy ellenőrizzenek velünk egy szegedi tízemeletest. Cserét és további ellenőrzést javasoltak.

Gonda Zsuzsa

Idén áprilisban égett ki az a szegedi, Csongrádi sugárúti panellakás, amelynek faláról tegnap még mindig csak a kormot kaparták a festők. A hosszabbítóból kipattanó szikra lobbantotta lángra előbb a függönyt, majd a szobát, végül minden helyiséget. A szomszédok egy hónapig éltek együtt a kiégett lakás látványával és szagával. A megfeketedett ruhákat még most is a beépített szekrény romjai között láttuk.

– Van biztosítása a háznak, sőt hamarosan elvégeztetjük a szellőző ellenőrzését is – mondta a szemben lakó Kurucz Balázs. Ők egyébként még poroltó készüléket is tartanak otthon. – Rá van írva, hogyan kell használni, de különben KRESZ-en is tanítják – válaszolta arra a kérdésre, szükség esetén tudná-e, mihez kezdjen vele.

– Nemrég hajnali háromkor füstre ébredtem. A szúnyogháló már kormos volt. Lementem az alattam lakóhoz, aki azt mondta, sütött, és véletlenül kiöntötte a forró olajat a linóleumra – ezt már az egyik festő mondta, aki szintén egy Csongrádi sugárúti panelben lakik.

Elérik a tizedik erkélyét

Vida Sándor alezredes elmondta: a panelek szellőzőjének falán lerakódott zsír, por kedvez a tűz terjedésének. A huzathatás miatt az is előfordulhat, hogy a lángra kapott lakás felett három négy emelettel harap újra a tűz, a közbülsőket megkíméli. A szegedi tűzoltók a tizedik emelet erkélyéről is ki tudják menteni a lakókat. A tízemeletesek ugyanis 33 méter magasak, a tűzoltók pedig 44 méter magasra érnek fel. Az ezredes felhívta a figyelmet arra is: a lezárt átjárók és az ajtóra erősített vasrácsok „vagyonvédelmi szempontból érthetők, de életvédelmi szempontból hátrányosak." Öt-nyolc percbe is beletelhet ugyanis, míg a műszaki mentő felszereléssel a tűzoltók eljutnak a ráccsal védett ajtóhoz. Ennyi idő egy égő lakásban végzetes lehet.

– A szegedi paneltüzek nagy részét emberi mulasztás, elsősorban a tűzön felejtett étel okozza. De ahogy az alumíniumvezetékek öregszenek, várhatóan egyre több lesz az elektromos tűz Szegeden is – tudtuk meg Vida Sándor alezredestől, a szegedi városi tűzoltóság parancsnokhelyettesétől.

Megkértük hát Peták Zoltánt és Tárkány Zsoltot, a Villszer Bt. munkatársait, vizsgálják meg az egyik legöregebb panel vezetékeit. A Zöldfa utca 8. egyik lakásába csöngettünk be, ahol a két szakember előbb a kapcsolószekrényt vette szemügyre.

– Tűzveszélyes – állapították meg. A tulajdonosnak azt javasolták, az alumíniumvezetékeket cserélje rézre, mert az alumínium hőre keményedik, ezért a műanyag szigetelés leég, lepattogzik róla.
– A nyugdíjból nem futja cserére – válaszolta a több mint harmincéves ház lakója, mire a villanyszerelők közölték: akkor legalább a kötések és foglalatok állapotát ellenőriztesse rendszeresen, a kilazult csavarokat pedig húzzák meg. A lakásfelújítás, de akár az egyszerű égőcsere is jó alkalom erre. Ennyit egy villanyszereléshez értő ismerős is elvégez, kilenc évente azonban mindenképpen szakembert kell(ene) hívni, aki megvizsgálja az erősáramú berendezéseket.

A lépcsőházban lévő fogyasztásmérő fülkével meg voltak elégedve. Nem torlaszolta el ugyanis kerékpár, szánkó, babakocsi a főkapcsolóhoz vezető utat, így a tűzoltók veszély esetén könnyen áramtalanítani tudják az épületet. Rossz pont viszont, hogy a szalagtízesből nem lehet átjutni a szomszédos lépcsőházba, mert az átjárót lezárták.
– A hajléktalanok miatt – magyarázta vendéglátónk, aki nevének közléséhez nem járult hozzá.
– Az én nevemet nyugodtan leírhatják – szólított meg Nagy Andrea, aki maga is tanúja volt az ellenőrzésnek – én ugyanis félek egy elektromos tűztől.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!