Szeged és környéke

2007.06.28. 16:19

Csak az integráció hozhat pluszpénzt

Az utóbbi hónapok költségvetési szigora megállította a szegedi klinikai központ adósságának növekedését. A centrumelnök szerint azonban a tartozások visszafizetésére és a betegellátás színvonalának fejlesztésére csak a szegedi egészségügyi integrációval van esély.

Tombácz Róbert

Hamarosan dönt az egyetem és az önkormányzat a szegedi egészségügy integrációs szerződésének elfogadásáról vagy elutasításáról. Az egyik kulcskérdés, hogy milyen most a szegedi klinikai központ gazdasági helyzete, és milyen lehet az integráció után.

– Tavaly év vége óta nem nőtt a 2,6-2,7 milliárd forintos adósságunk. Folyamatosan tárgyalunk a két hónapon túli tartozások átütemezéséről, hogy ne lépjünk át egy kritikus ponton – beszélt [namelink name="Mikó Tivadar"], a szegedi orvoscentrum elnöke. Azt mondta, a kedvező fejlemény alapvetően a kormányzati megszorításokhoz alkalmazkodó szigorú keretgazdálkodásuknak, például a gyógyszer-, bér-, vér- és vérkészítmény költségeik csökkentésének köszönhető. Lefaragták az informatikai kiadásokat, és a takarítási szerződés újratárgyalásával is nyertek 124 milliót. Azonban így is csak nagy nehézségek árán képesek megoldani az orvosi ügyeleteket és fenntartani azt a létszámot, ami a napi ellátáshoz szükséges. A professzor szerint a jelenlegi, teljesen széttagolt, elaprózódott rendszer közeledik a teljesítőképessége határához.

A klinikai központok számára kedvezőtlen finanszírozási változások miatt a négy orvosképző hely – Szeged, Pécs, Budapest és Debrecen – közösen tárgyalt már a szakminiszterrel, elemzésekkel kiegészített levelet küldött a miniszterelnöknek és megkeresték Magyar Bálint fejlesztéspolitikai államtitkárt is. Azt az ígéretet kapták: az április-júniusi időszak adatai alapján felülvizsgálják az intézmények finanszírozását, a teljesítményvolumen-korlátokat (tvk). Mikó professzor szerint ugyanis az eladósodás egyik fő oka az, hogy a teljesítmény korlátozása miatt nem jutnak OEP-pénzhez azon betegek után, akiket – csúcsintézmény lévén – el kell látniuk, de gyakran a havi tvk-n felül. Két év alatt csak ezekből a kifizetetlen ellátásokból kétmilliárdnyi adósság keletkezett Szegeden. Eközben viszont csak félmilliárddal nőtt az OEP által kiutalt összeg. Az utóbbi hónapban kaptak ugyan 82 millió forintnyi „gyorssegélyt" a tárcától, és fölvették a törvényileg lehetséges 270 milliós OEP-előleget is, de ezek csak átmeneti megoldások.

Közép- és hosszú távon az integráció és a Biopolisz programban megépíteni tervezett új, ezerágyas klinikai tömb jelenthetné a kiutat az adósságcsapdából. Az integrációban a párhuzamos ellátórendszer egységesítése, a racionalizálás révén jelentős költségcsökkentést érhetnének el, miközben a kórház és rendelőintézet finanszírozásával is gazdálkodhatnának. Az elavult rendszer felszámolásából így felszabaduló tetemes megtakarítás jelentős része visszaforgatható lenne az új rendszerbe, és javítaná a betegellátást.

Ugyanakkor a jelenlegi 39 telephelyen, 12 műtőblokkal, 10 intenzív osztállyal működő szétaprózódott rendszer konzerválása csak a finanszírozási problémákat fokozná – a működésképtelenségig.

Csak Debrecen kivételes

A másik három orvosképző hely szintén nagy nehézségekkel működik – akárcsak a kórházszövetség szerint a kórházak kétharmada. A debreceni orvoscentrum gazdasági igazgatója, Kecskés Gábor elmondta: jelenleg ugyan nincs adósságuk, de a talpon maradásért keményen küzdeniük kell. Stabilitásukat az erős centrumnak és a profitközpontú belső gazdálkodási rendszerüknek köszönhetik. Tervszerűen szervezték ki a háttérszolgáltatásokat, ez is pótlólagos forrásokat biztosít. Úgy tudjuk, a pesti Semmelweis Egyetem lejárt beszállítói szerződése 2,5 milliárd forint, a gazdasági igazgató szerint év végére csődbe juthatnak. A pécsi egyetem is integrációban, a megyei és az egyetemi ellátórendszer összevonásában gondolkodott eddig. Mint azonban Boncz Imrétől, a pécsi klinikai centrum stratégiai igazgatójától megtudtuk, az ehhez szükséges 30-40 milliárdos uniós forrás ígérete mára 8-12 milliárdra olvadt, ami kevés a terv megvalósításához. Négymilliárdos adósságuk rendezésére nem látnak belső forrásokat.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!