Szeged és környéke

2007.06.01. 16:19

Gyermektrauma a felnőttek közt

A kevés gyermeksebész miatt nemcsak a felnőtteket, hanem a balesetet szenvedett gyermekeket is el kell látnia a szegedi traumatológiai klinikának. Olykor be is kerülnek a felnőtteket gyógyító fekvőbeteg-osztályra a kicsik, de külön szobába. A gyerekek traumatológiai ellátása most rendeződni látszik – a nyár azonban újabb gondokat hozhat.

Tombácz Róbert

A felnőttekkel együtt látják el a gyermekkorú sérülteket is a szegedi traumatológiai klinikán, és havonta egyszer-kétszer előfordul, hogy gyerekeket be is kell fektetni az intézménybe. A furcsa és többek által kifogásolt helyzet kialakulása számos problémával áll összefüggésben, a gyökere azonban az, hogy gyermekklinikán nagyon kevés a gyermeksebész szakorvos.

Mint Simonka János Aurél, a traumatológiai klinika vezetője elmondta: miután áprilistól Makón és Vásárhelyen is megszűnt a traumatológiai ellátás, a vonzáskörzetükben élő mintegy százezer lakos kezelésének terhe Szegedre zúdult. Ezt a jelentősen megnövekedett feladatot a korábbi elosztásban már nem bírta volna el a szegedi városi kórház traumatológiai osztálya, ezért a klinika több ügyeletet vállalt. Így alakult ki az, hogy a korábbi 15 helyett havi 24-25 napon ad sebészeti, traumatológiai ügyeletet a klinika – emellett pedig jóval több ember ellátásáért felelősek.

Szeged kivétel – volt

Mint Simonka professzortól megtudtuk, az a számunkra természetes szituáció, hogy a felnőttek a felnőttekkel a gyerekek a gyerekekkel kerülnek egy osztályra, csak Szegeden természetes. Az országban csak a miskolci és a pesti Heim Pál gyermekkórházban megoldott a tizennyolc évnél fiatalabbak és idősebbek külön fektetése – máshol mindenütt egy osztályon vagy akár kórteremben helyezik el őket.

Ugyanakkor a szegedi gyermekklinikán összesen három, ügyeletre beosztható gyermeksebész dolgozott csütörtökig – miközben a havi ügyelethez legalább nyolc szakorvosra lenne szükség. Mint Simonka professzor rámutatott, ezzel a létszámmal fizikai képtelenség lenne megoldani az ügyeletet – ezért a gyermeksérültek ügyeleti ellátását is nagyrészt átvették a gyermekklinikától. A vezető hangsúlyozta: csak a legszükségesebb esetben tartják bent a felnőttek fekvőbeteg-ellátására hivatott klinikán a gyerekeket, ágyból ugyanis huszonnégy is van a gyermeksebészeten. Ha a gyerekeknek végül mégis a traumatológián kell gyógyulniuk, akkor is a felnőttekétől elkülönített szobába kerülnek.

A havi 24-25 napos komplex ügyelet, a korábbinál jóval nagyobb területet lefedő felnőtt- és gyermekbaleseti ellátás viszont együtt már túl sok teher a traumatológiai klinikának, ami sürgető megoldást kívánt. Információink szerint Simonka professzor és Tornyos Szabolcs, a gyermekklinika sebész főorvosa csütörtökön megállapodott a terhek megosztásában. Ebben nagy szerepe volt, hogy a napokban két rezidens gyermeksebészeti szakvizsgát tett, egy kolléga pedig felépült tartós betegéből, így az állomány gyarapodott.

Júniustól is csak négyen tudnak egy hónapban ügyelni, így viszont megoldható, hogy minden páratlan napon lesz gyermeksebész – kivéve a keddeket és minden negyedik hétvégét, amikor a kórház ügyeletes. A további napokon a gyermekklinikán egy nem sebész szakorvos látja el az egyszerű sérüléseket, a komolyabbakkal érkező kicsikről pedig a felnőtt traumatológián gondoskodnak. A most következő nyári időszak ugyanakkor több problémát is hozhat: ilyenkor történik a legtöbb gyermekbaleset, és a kollégák szabadságolása is újabb kihívások elé állíthatja a klinikai vezetőket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!