Szeged és környéke

2007.06.26. 16:19

Ha kipottyan a fészekből a madár

Rozsdafarkú fiókát találtunk a sajtóház udvarán, valószínűleg kiesett a fészekből. Mielőtt létrára másztunk volna, felhívtuk Veprik Róbertet. A Szegedi Vadaspark igazgatója azt tanácsolta: ne tegyük vissza, mert a többi fióka esetleg megijed és menekülni akar, vagyis kiugrik a fészekből, ha embert lát.

Gonda Zsuzsa

Rozsdafarkú fiókát találtunk a sajtóház udvarán, valószínűleg kiesett a fészekből. Mielőtt létrára másztunk volna, felhívtuk [namelink name="Veprik Róbert"]et. A Szegedi Vadaspark igazgatója azt tanácsolta: ne tegyük vissza, mert a többi fióka esetleg megijed és menekülni akar, vagyis kiugrik a fészekből, ha embert lát. Vigyük be inkább a madarat a vadasparkba.

– Most éppen a rozsdafarkúnak és a fecskének van szezonja, de rövidesen a teknősök ideje jön el, ami egészen őszig tart. Nyár végén kisgólyákat kapunk. Márciustól hozzák az emlősöket: vidrát, őzet. Naponta körülbelül négy-öt példányt. Az őzekkel egyébként óvatosnak kell lenni, ha magányos gidát találunk is, nem biztos, hogy magára hagyta az anyja – mondta az igazgató. A parkban megvizsgálják az állatokat, majd karanténba kerülnek. A fiókákat, fiatal emlősöket, hüllőket – hacsak nem súlyos, gyógyíthatatlan sérüléssel kerülnek a parkba – felnevelik. Amelyik alkalmas a szabad életre, azt elengedik, amelyik nem, az a vadasparkban marad, vagy másik állatkertbe kerül.
– Ami szabadnak születik, szabadon kell élnie. Ez az alapelvünk – fogalmazott [namelink name="Veprik Róbert"].

Az állat – nagyrészt védett vagy fokozottan védett egyedről van szó – átvételekor a park munkatársai átadás-átvételi nyilatkozatot töltenek ki. Ebben szerepel, hogy milyen faj egyede, és hol találták. Ha kiderül, hogy szándékosan bántották az állatot, nyomon követhető, hol és mikor történt az eset.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!