Szeged és környéke

2007.06.10. 16:19

Kötelező a fényvisszaverő mellény, de nem hordják

Kötelező láthatósági mellényt viselniük a kerékpárosoknak lakott területen kívül, éjszaka, június 1-jétől. A hét végén a 47-es út Algyő és Hódmezővásárhely közötti szakaszán figyeltünk késő este: a biciklisek közül senki nem hordta az esetenként életmentő ruhadarabot.

Kiss Gábor Gergely

– Nem állna jól nekem, ezért nem is venném fel. Arról sem hallottam, hogy kötelező viselni – mondta az algyői Takács Tamás kerékpárja nyergéből a 47-es út algyői leágazása előtt a péntek esti szürkületben. Pedig a 16 éves fiatalembernek a KRESZ június 1-jei módosítása alapján fényvisszaverő mellényt kellett volna felvennie. Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a kerékpárosoknak ez lakott területen kívül kötelező, ám ezzel a szabállyal nagyon kevesen vannak tisztában.

Takács Tamás bevallotta, leginkább a faluban szokott tekerni, oda pedig a kerékpárlámpák is elegek. – Még soha nem kerültem veszélybe – mondta Tamás, aki mindazonáltal úgy véli, ha nem lép fel keményen a rendőrség, nehéz lesz rávenni a külterületi kocsmák biciklis kuncsaftjait, hogy a jövőben sárga mellényt húzzanak magukra.

Hódmezővásárhely felé haladva magányos kétkerekűt pillantottunk meg az algyői híd lábánál. A kerékpáron nem csak a tulajdonosát nem láttuk, első és hátsó lámpát sem találtunk. – Itt vagyok, csak az arcomat mostam meg a Tiszában, mert nagyon meleg van – hallottunk egy hangot lentről, a magas fű közül. A makói Látos Zoltán kedvenc algyői kiskocsmájából akart visszamenni Makóra, de állítása szerint amíg kisfröccseit iszogatta, valaki ellopta a biciklilámpáit, így nem mert nyeregbe pattanni. Hol a mellénye? – Otthon – mondta bizonytalanul a férfi, akit elmondása szerint már büntettek meg a rendőrök világítás elmulasztása miatt, ezért úgy döntött, ezen az estén hazáig tolja kétkerekűjét. Ha nem lopják el a lámpáit, felült volna a nyeregbe? A férfitól igenlő választ kaptunk, azzal megtoldva, hogy nagyon fél, egyszer majd elüti valaki. Egy terepjáró suhant el mellettünk a vaksötétben. Aligha tudott volna idejében megállni, ha előtte egy kivilágítatlan kerékpáros bukkant volna fel.

Szaküzlet helyett hipermarket

Nem lehet kapni láthatósági mellényt az egyik legnagyobb szegedi kerékpárszaküzletben. A Csongrádi sugárúti bolt eladója szerint egyszerűen nincsen igény rá; elmondása szerint az üzletnyitás óta mi voltunk az elsők, akik ezt a ruhadarabot kerestük. A hipermarketeket ajánlotta, ahol valóban találtunk fényvisszaverő mellényt. A sárga színű életet is menthető ruhadarab ára mindössze 399 forint. Tavaly Csongrád megyében 101 baleset okozója kerékpáros volt.

Visszafelé kollégám hirtelen árnyékot látott az úton. Reflektor, erőteljes lassítás – előttünk egy mellény nélküli férfi kerekezett. – Ma kockáztattam, pedig az első lámpám is pont most romlott el – védekezett György Dénes, aki horgászásból indult hazafelé. Csodálkozott, hogy nem vettük észre idejében, pedig a hátsó lámpáját bekapcsolta. Ő volt egyébként az egyetlen kerékpáros ezen az estén, aki hallott a fényvisszaverő mellény kötelező használatáról. – Már szóltam is a feleségemnek, hogy vegyen egyet – mondta búcsúzóul.

Radics Róbert századostól megtudtuk, az új szabály bevezetése óta láthatóságimellény-viselés elmulasztása miatt lakott területen kívül még nem büntettek meg kerékpárosokat. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedési osztályának vezetője elmondta, egyelőre csak figyelmeztetnek, adnak egy kis időt az embereknek, hogy mindenki értesüljön a KRESZ módosításáról. A százados még nem tudta megmondani, mennyire is tudják majd betartatni a biciklisekkel a mellény viselését, de a rendőrség hosszú távon mindenképpen a kerékpáros balesetek csökkenését várja. Türelmük persze nem lesz határtalan: akit később rajtakapnak, hogy külterületen a szürkület után nem visel láthatósági mellényt, azt közlekedési szabálysértés miatt a helyszínen 10 ezer forintig megbüntetik. Kirívóan súlyos szabálysértés esetén a rendőrök fel is jelenthetik és akár 30 ezer forintot is fizettethetnek vele. A fényvisszaverő ruhadarab viselése külterületen 2008 január 1-jétől a gyalogosokra is vonatkozik majd. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!