Szeged és környéke

2007.06.11. 16:19

Központi támogatás kórházaknak

Több mint 680 millió forintos támogatást nyertek a Csongrád megyei egészségügyi intézmények a szaktárca hét és fél milliárdos pályázatán. A minisztérium a kórházak fekvőbeteg-ellátásának átalakítására ítélte meg az összegeket.

Tombácz Róbert

Mivel több mint száz, aktív, betegellátásra fenntartott ágyat szüntetett meg, és helyette rehabilitációs ágyakat finanszíroz a minisztérium, az új feladathoz szükséges fejlesztésekre 31,6 millió forintot ad a szegedi városi kórháznak. Pajor László főigazgató elmondta: az összegből egy tornatermet alakítanak ki és szerelnek fel, ahol a mozgásszervi, kardiológiai, pszichiátriai betegek rehabilitációját végzik majd. A valószínűleg nyár végére elkészülő beruházás lehetőséget kínál a kórházi dolgozók testedzésére is.

45,4 milliós támogatást nyert a makói kórház is rehabilitációs célú feladatok megoldására. Mint [namelink name="Baráth Lajos"] főigazgatótól megtudtuk, az összegből húszmilliót fordítanak „hotelszolgálat kialakítására", azaz az átköltöztetett gyerekosztály helyén kiépítenek egy korszerű rehabilitációs részleget. A fennmaradó részt ápolási és rehabilitációs eszközök beszerzésére fordítják.

A deszki tüdőgyógyászati szakkórházban az elavult, elöregedett betegágyakat cserélik le korszerűbbekre abból a 15,4 millió forintból, amit a szaktárca pályázatán nyertek. Az összeg másik részét a rehabilitációs vizsgálóeszközök megvásárlására költik – tájékoztatott Bálint Beatrix igazgató.

Negyedmilliárdos tervek

[namelink name="Kallai Árpád"], a hódmezővásárhelyi kórház főigazgatója – nyertes pályázatuk tartalmi elemeinek pontos ismerete nélkül – tegnap délután még nem tudott arról beszélni, mire költik az elnyert összeget. A fenntartó városi önkormányzat 39,4 illetve 220,8 millió forintot nyert az ellátási feladatokhoz szükséges átalakításokra. A polgármesteri hivatal illetékesei ma sajtótájékoztatón ismertetik a támogatásokkal kapcsolatos álláspontjukat, fejlesztési terveiket.

Kellemes meglepetést és nagy segítséget jelent a szentesi kórháznak a pályázaton nyert 120 millió forint – mondta el [namelink name="Várkonyi Katalin"] főigazgató. Az összegből átépítik és komfortosítják a szülészeti-nőgyógyászati, a gyermekgyógyászati és a fertőző betegek ellátására szolgáló épületrészeket. A vezető szerint a beruházások október végéig elkészülnek.

Rehabilitációs célú fejlesztésekre 3,2, az aktív ellátással kapcsolatos beruházásokra 207,7 millió forintot kap a szaktárcától a szegedi klinikai központ. [namelink name="Mikó Tivadar"], az orvoscentrum elnöke elmondta: háromszor ekkora összegre pályáztak, így alaposan meg kell gondolniuk a megítélt összeg elosztását. Legfontosabbnak a traumatológiai klinika műtő- és épületgépészeti fejlesztését, valamint a sürgősségi ellátás eszközparkjának bővítését ítéli. Nagyobb összeget fordítanak a szemészeti klinika műtőfelújítására és műszerfejlesztésére, valamint a fül-orr-gégészeti klinika renoválására és eszközfejlesztésére. A fennmaradó összegből a bőrgyógyászati klinikán korszerű betegirányítási rendszert és nappali fekvőbeteg-ellátást alakítanak ki, a fogászati klinikán pedig a munkatársak számára öltözőket, zuhanyzókat hoznak létre, korszerűsítik a nővérhívó rendszert.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!