Szeged és környéke

2007.06.01. 16:19

Leépítések, pótlékmegvonások a szegedi klinikákon

Csoportos leépítést, száznyolc dolgozó elküldését jelentette be tegnap a szegedi orvoscentrum vezetése. A létszám augusztus 1-jétől csökken. Tavaly decemberben száznégy nyugdíjas dolgozót már elbocsátottak az intézményekből.

Tombácz Róbert

[namelink name="Mikó Tivadar"], az orvoscentrum elnöke tegnapi tájékoztatóján elmondta: a szegedi klinikáknak idén 1,2 milliárd forinttal kevesebből kell gazdálkodniuk. Mivel kiadásaik fele a bérköltség, e téren nagyjából 600 millió forintot kellett volna megtakarítaniuk. Ehelyett viszont csak 415 millióval fizetnek kevesebb bért – a többit más területeken spórolják meg. Az orvoscentrum jelenlegi 3600 fős állományából 77 aktív korú munkatársat és 31 nyugdíjast bocsátanak el. A számokról a klinikák vezetői saját hatáskörükben döntöttek. Az elküldött munkatársak jelentős része a gazdasági, műszaki és ügyviteli területen dolgozik, emellett 18 szakdolgozótól, 7 orvostól és 4 egyéb diplomás szakembertől válnak meg.

Úgy tudjuk, a centrum 14 szervezeti egységének 367 dolgozójának csökkentik a munkaidejét – ezzel együtt fizetését –, illetve vonják meg adható pótlékait. Az ügyeleti-készenléti munka átszervezésével spórolnak 13 klinikán, több intézményben lesz leépítés és pótlékmegvonás is. Információink szerint a gyermekklinikáról húsz aktív és kilenc nyugdíjas munkatárs távozik – a maradóknak viszont nem csökken a fizetésük. A női klinikáról ugyanakkor nem küldenek el senkit, de minden orvos napi két órában – önkéntes segítői státusban, ingyen dolgozik.

A leépítésekről – a jogszabályoknak megfelelően – a közalkalmazotti tanáccsal és a szakszervezetekkel is egyeztetnek a jövő héten. [namelink name="Mikó Tivadar"] elmondta: a dolgozók végkielégítését a szaktárca céltartalékaiból kívánják fedezni, ehhez pályázatot adnak be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!