Szeged és környéke

2007.06.18. 16:19

Mementó a járdán

Németországból indult az a nemzetközi mozgalom, amelynek ötletgazdája és aktivistái holnap Szegeden és Makón emlékező macskakövek elhelyezésével hívják fel a figyelmet a holokauszt áldozataira.

Hollósi Zsolt

Az Emlékező macskakövek elnevezésű projekthez, amely a második világháború alatt elhurcolt áldozatokról – zsidókról, romákról – emlékezik meg sajátos módon, áprilisban csatlakozott Magyarország. Egy német művész, a kölni Gunter Demnig kisméretű macskakövekre applikál egy réztáblát, amin az elhurcolt személy adatai szerepelnek a deportálásának időpontjával, valamint meggyilkolásának helyszínével. Ezeket a köveket az utolsó választott lakhelye előtt a járdába helyezi el a művész – ezzel emlékeztetve a járókelőket a vészkorszakra. A projekt civil kezdeményezésként indult, Németországban már tíz éve adományokból gyűjtik össze a pénzt az újabb és újabb macskakövekre. Eddig csaknem 11 ezret helyeztek el. A projekt különlegessége, hogy nem egyetlen mementóról van szó, hanem a kövek sajátos emlékműhálót alkotnak, amely mint köztéri művészeti alkotás folyamatosan épül és bővül, ráadásul nem a házak falán, hanem a lábunk alatt.

Magyarországon április végén Budapesten illesztette a járdába a művész az első köveket a német–magyar együttműködést segítő Bipolar támogatásával. A Ráday utcában három áldozatnak állítottak így emléket. Ezen a héten országszerte folytatódik a projekt: a kölni művész kelet-magyarországi városokban, falvakban helyez el újabb 32 emlékező macskakövet. Nagykőrös, Szolnok, Kiskunhalas, Újfehértó, Kisvárda és Mátészalka mellett Szegedre és Makóra is kerül emlékkő. Gunter Demnig szerdán délelőtt 11 órakor Szegeden, a Bolyai utca 2. számú ház előtt helyezi el az első macskakövet, majd további négy helyszín következik, 16 órakor pedig Makón, a zsinagógában nyílik kiállítás, onnan indulnak az Eötvös utca 20. szám elé. A projekt honlapján (www.macskako.net) további információk találhatók a kezdeményezésről.

Szegedi és makói áldozatok

Szegeden öt áldozatnak állítanak emléket: a Bólyai u. 2. szám előtt a deportálás közben elhunyt Hollender Józsefnének (1886–1944), a Tisza Lajos krt. 76.-nál a Felixdorfban meghalt dr. Birnfeld Sámuelnek (1906–1944), a Püspök u. 11/a-nál az Auschwitzban megölt Müller Lászlónak (1889–1944), a Szűcs u. 3. szám előtt az Ukrajnában elhunyt Seelenfreund Józsefnek (1905–1943), valamint a Somogyi u. 23. szám előtt az Auschwitzban meggyilkolt Kovács Samunénak (1874–1944).

Makón főként Auschwitzba deportáltakra emlékeztetnek a kövek: az Eötvös utca 20. szám előtt Montág Vilmosra (1885–1944), a Széchenyi tér 8. szám előtt Teltsch Adolfra (1887–1944), Teltsch Adolfné Domán Gizellára (1881–1944), a munkaszolgálatban eltűnt Teltsch Pálra (1805–?), dr. Fried Árminra (1867–1944), a Széchenyi tér 7. szám előtt dr. Vidor Rezsőre (1882–1944), valamint a keleti fronton munkaszolgálatban eltűnt Vidor Pálra (1919–1943).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!