Szeged és környéke

2007.06.29. 16:19

Móra-kéziratot vett a Somogyi

A szegedi Somogyi-könyvtár legújabban megszerzett kuriózuma a múzeumok éjszakáján debütált az olvasóközönség előtt. A gyűjteményben máig őrzött hamisított szegedi könyvekről szóló Móra Ferenc-beszámoló kéziratát árverésen vették meg.

Dombai Tünde

A nyitott könyvek éjszakáján, amely a múzeumok éjszakájának kísérőrendezvénye volt a szegedi Somogyi-könyvtárban, 826 regisztrált látogató ismerhette meg Móra Ferenc kéziratát, amelyet százezer forintért egy fővárosi árverésen vásárolt a városi bibliotéka. Mivel amúgy nincsen keretük hasonló akciókra, csak a nagyon fontos helytörténeti kincsekért adnak ki pénzt – tudtuk meg [namelink name="Szőkefalvi-Nagy Erzsébet"] igazgatótól. Legutóbb két éve az 1840-es Szegedi Bölcselkedők Olvasó Társaságának Évkönyvét vették meg egy szegedi aukción.

A most megszerzett Móra-kézirat tizenkilenc lapján a szerző egy a könyvtár gyűjteményéhez kötődő, tudománytörténeti hírnevet szerzett hamisítás történetét meséli el Rovó Somogyi címmel. 1926-ban megjelent a Délmagyarországban, de terjedelmi okok miatt nem teljes egészében.

Könyves nyár

Hétfőtől két hétig zárva lesz a Somogyi, július 16-ától szeptemberig rövidebb nyári nyitva tartással dolgozik: hétfőtől péntekig 10-től 17 óráig, szombaton 12 és 16 óra között látogatható. A fiókkönyvtárak végig a szokásos nyitva tartás szerint fogadják az olvasókat. A július 12. és 15. között a Somogyi ad otthont a magyar könyvtárosok vándorgyűlésének. A „könyves nagyhetet" az egyetemi és a városi könyvtár rendezi; előadást tart Hiller István miniszter, a kapcsolódó könyvkiállítást [namelink name="Botka László"] nyitja meg. A Somogyi-könyvtár kilenc, rovásírással teleírt lapokkal bővített tizenhetedik-tizennyolcadik századi nyomtatott kötetéről ír, amelyek – ha valódiak lennének – igazi szenzációt jelentettek volna. Ugyanis az összefüggő szövegek a rovásírásos írásbeliség egyedi dokumentumai lennének. A kéziratok hitelességének vizsgálatát nagy érdeklődés kísérte akkoriban, neves tudósok vitatkoztak róla.

A végszót mégsem a tudósok, hanem Somogyi Antal, az ügyesen hamisító szerző vallomása mondta ki.

Somogyi Antal politikus volt, egykoron Tápé képviselője és Deák Ferenc barátja, de emellett népi regék költője és nyelvészkedő kutatója, több ilyen tárgyú kötet szerzője is. Hamisításkor megfelelő összetételű korhű tintát használt, a lapokat kicsit megperzselte – „antikolta". A köteteket ezután a Somogyi-könyvtárnak ajándékozta, ahogyan a saját műveit korábban a szegedi városi közkönyvtárnak.

Most is megvan a kilenc kötet, az ügyes szerző nevét pedig a bibliotéka-alapító Somogyi Károlyétól azóta is „rovó Somogyiként" különböztetik meg. A kézirat megvásárlásával zárta le a Somogyi-könyvtár a tavaly kezdődött, 125 éves fennállását ünneplő jubileumi évét.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!