Szeged és környéke

2007.06.25. 16:19

Nyári színházak versenye

A Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri nagyszínpada továbbra is az ország legnagyobb és legrangosabb csillagtetős színháza, ám nyaranta egyre több város szervez színházi és zenei fesztivált. A nyári rendezvénysorozatok többnyire populáris programmal versenyeznek egymással.

Hollósi Zsolt

A Szegedi Szabadtéri Játékok után a 44. évadját pénteken nyitó Gyulai Várszínház rendelkezik a legnagyobb múlttal. Ezen a nyáron is megrendezik a gyulaiak a III. Shakespeare Fesztivált, amely a szezon talán legizgalmasabb két hetét ígéri július 2-a és 15-e között. A külföldi társulatokat is felvonultató seregszemlén fellép többek között az angliai Oddsocks Productions a Tévedések vígjátékával, a New Yorkból érkező Aquila Theatre Company a Rómeó és Júliával, a litván Meno Fortas Társulat az Othellóval. A várszínház és a Szentendrei Teátrum Lear címmel közös Shakespeare-premierre készül: a produkciót Szász János filmrendező állítja színpadra Derzsi Jánossal a címszerepben. Láthatják a nézők Alföldi Róbert Szentivánéji álom-produkcióját a Bárka Színház művészeinek vendégjátékaként, valamint a S.Ö.R. című produkciót. Július 16-án a III. irodalmi humorfesztiválra csalogatják a nézőket. Szigligeti Ede Liliomfiját Vidnyánszky Attila rendezésében, a beregszászi színház művészeinek közreműködésével állítják színpadra. Benedek Miklós Ködfátyolkép címmel neves múlt századi kabarészerzők rövid jeleneteit, Makk Károly pedig az Egy szerelem három éjszakája című zenés játékot viszi színpadra.

A Pécsi Szabadtéri Játékok már érezhetően az Európa kulturális fővárosa 2010 programra készül: három helyszínen, az 500 nézőt befogadó Káptalan Utcai Szabadtéri Színpadon, a 260 férőhelyes tettyei romoknál és a 124 fős Anna udvaron mintegy húsz produkciót kínál. Nemzetközi néptáncfesztivált rendeznek a Szeged Táncegyüttes fellépésével, Summertime Blues & Jazz Fesztiválra várják a műfaj szerelmeseit, koncertet ad a KFT és a Karthago együttes, [namelink name="Varga Miklós"] és Vikidál Gyula. A pécsiek idei slágerprodukciója a Hippolyt, a lakáj című zenés vígjáték.

Drágán, de akár ingyen is

Ezen a nyáron a legdrágább, 12 ezer 500 forintos színházjeggyel a Macskákat nézhetjük meg a London vagy a Róma szektor első tíz sorából a Dóm téren. A margitszigeti színpadon több produkcióra is 11 ezer 900 forintért kínálják a legjobb helyre szóló belépőt. A másik véglet: egyre több fesztivál szervez valamilyen ingyenes előadást a közönség odaszoktatása érdekében vagy a kevésbé fizetőképes nézőkre is gondolva. A Dóm téren augusztus 19-én a szegedi szimfonikusok Kodály-emlékkoncertre várják a zenebarátokat, Gyulán és Esztergomban néptáncprodukciókat, filmvetítéseket, amatőr produkciókat kínálnak ingyen.

A Dóm tér legnagyobb riválisának – már csak méretei és lehetőségei miatt is – mindig a Margitszigeti Szabadtéri Színpad számított, amelynek idei programja a 100 Tagú Cigányzenekar koncertjétől a Szegeden néhány éve már megbukott Egy éj Velencében című operettprodukción és az Irish Dance Experience Show-n át egészen az Aidáig meglehetősen eklektikus. Utóbbi ráadásul nem is a Verdi-opera, amire gondolnánk, hanem Elton John és Tim Rice musicalje a Vörösmarty és a Budapesti West End Színház előadásában. A fővárosi játszóhely ezen a nyáron egyáltalán nem kínál operát, annál több musicalt: a már említetteken kívül a Jézus Krisztus szupersztárt és új bemutatóként Bram Stoker darabját, a Drakulát.

A többi nyári színház már csak befogadóképessége miatt sem mondható a szegedi szabadtéri versenytársának. Az Esztergomi Várszínházban többnyire a Révkomáromi Jókai Színház és pesti teátrumok vendégszerepelnek, A dzsungel könyve és az ír sztepptánc show az idei slágerprodukció. A Szentendrei Teátrum hagyományosan a pesti művészek nyári játszóhelye, Szegeden kívül egyedül itt játszanak operát is: Britten Albert Herringjét a Cansas City Opera vendégjátékaként és Händel Rinaldóját – bábokkal. Operagála azonban a július 29-étől augusztus 5-éig tartó Veszprémi Ünnepi Játékok programjában is szerepel: Lukács Gyöngyi, Tokody Ilona, Polgár László és Bándi János fellépésével, a szegedi fesztivál művészeti vezetője, [namelink name="Kesselyák Gergely"] vezényletével.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!