Szeged és környéke

2007.06.01. 16:19

Székhelyi ''álomcsapattal'' pályázik

Jövő áprilisban lejáró direktori mandátumának utolsó évadzáró társulati ülésén tegnap a véget érő szezont búcsúztatta a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója. Székhelyi József bejelentette: „álomcsapatával" közösen újra pályázik.

Hollósi Zsolt

Több mint százezer nézővel és húszezer bérletessel jó évadot zár a Szegedi Nemzeti Színház – értékelte tegnap a vasárnap véget érő szezont [namelink name="Solymos László"] alpolgármester. Az évadzáró társulati ülésen a színháziak egyperces néma felállással emlékeztek a szezonban elhunyt játszótársakra, Gregor Józsefre, Mezey Károlyra, Sinka Károlyra és Kocsis Györgyre.

Díjjal zárták a szezont

A hagyományokhoz hűen a tegnapi évadzárón adták át a különböző önkormányzati, színházi és egyetemi elismeréseket. Szegedi Tudományegyetem díját [namelink name="Szilágyi Annamária"] és [namelink name="Király Levente"] kapta. Örökös taggá választották Várszegi Ottó egykori színpadmestert. A Szegedi Operabarátok Egyesületétől az évad ifjú énekese díjat Wittinger Gertrúd vehette át, az évad énekese Réti Attila, az évad énekesnője [namelink name="Vajda Júlia"] lett. Az énekkari nívódíjat Kónya Krisztina, a Vaszy Viktor-díjat M. Kontz Gábor, az Imre Zoltán-díjat ifj. Stadler Ferenc világítástervező, a Makó Lajos-díjat [namelink name="Janik László"], a Varga Mátyás-díjat Kertész Zsolt ügyelő kapta.

Főigazgatói ciklusa utolsó teljes szezonját értékelve [namelink name="Székhelyi József"] direktor hangsúlyozta: made in Szeged modellje megvalósulni látszik. A tehetséggondozás eredményének tartja azt is, hogy a fiatal színművész, Boncz Ádám szeptembertől New Yorkban, a híres Lee Strasberg Színművészeti Akadémia ösztöndíjas növendéke lesz. Azé az elitképzőé, ahonnan olyan világsztárok indultak, mint például Robert De Niro, Al Pacino, Paul Newman, Dustin Hoffman és Jane Fonda.

[namelink name="Székhelyi József"] azt is elmondta: kialakította „álomcsapatát", amellyel közösen jövőre újra pályázik. A kommunikációs és marketingvezető az egykori színigazgató, az ópusztaszeri emlékpark éléről néhány hónapja eltávolított [namelink name="Nagy László"] lesz. A rendezői gárdát a volt pécsi főrendező, Hargitai Iván erősíti. [namelink name="Molnár László"] első karmesterként folytatja, a zeneigazgatói teendőket a jövőben [namelink name="Koczka Ferenc"] látja el.

[namelink name="Székhelyi József"] szerint az, hogy az évad jegy- és bérletbevétele éppúgy 140 millió forint volt, mint az előző szezon végén, azt jelzi: a fizetőképes közönség nem terhelhető jobban. Ezért csak óvatos jegy- és bérletár emelésre kerülhet sor.


Szimfonikusok évadzárója

Mérföldkő a szegedi szimfonikusok életében a tegnapi nap, mert az együttes hivatalosan is magába olvasztotta a Szegedi Nemzeti Színház zenekarát. A muzsikusok már új otthonukban kezdhetik meg munkájukat: a koncertek rendezésére is alkalmas Korzó Zeneházban. A szimfonikusok sikeres évadot zártak: 69 hazai és külföldi koncerten vannak túl, de a nyári szezonban még 23 fellépés vár rájuk, többnyire a Szegedi Szabadtéri Játékokon. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!