Szeged és környéke

2007.06.20. 16:19

Szent-Györgyi Albert ünnepség Hollandiában

A Nobel-díjas magyar tudósra, Szent-Györgyi Albertre emlékeztek tegnap Észak-Hollandia egyetemi városában, Groningenben. Az ünnepségen szegedi kutatók is részt vettek.

Szent-Györgyi Albert 1922 és 1926 között dolgozott Groningenben. Mint ismert, az idén 70 éve, hogy elnyerte az élettani-orvosi Nobel-díjat; groningeni kutatása az első fázisa volt annak a folyamatnak, amely később Nobel-díjas felfedezéséhez vezetett. Egykori laboratóriumának falán tegnap márvány emléktáblát avatott Frans Zwarts professzor a Groningeni Egyetem rektora és Szentiványi Gábor nagykövet.

Az ünnepségre meghívást kapott a Nobel-díjas tudós egykori munkahelye és emlékének gondozója, a Szegedi Tudományegyetem is, amelynek delegációját [namelink name="Dékány Imre"] akadémikus, tanszékvezető egyetemi tanár (Kolloidkémiai Tanszék), az SZTE tudományos és nemzetközi kapcsolatok rektorhelyettese vezette, és amelynek képviseletében [namelink name="Dux László"] tanszékvezető egyetemi tanár (orvoskari Biokémiai Intézet) megnyitotta a Szegedi Móra Ferenc Múzeum által összeállított, Szent-Györgyi Albert életét és munkásságát bemutató kiállítást.

A groningeni egyetem biokémiai tanszékének szervezésében, Szent-Györgyi Albert emlékére biokémiai szimpóziumot is rendeztek, amelyen 5-5 rangos magyar és holland kutató számolt be legújabb eredményeiről. A szimpózium magyar előadói voltak: [namelink name="Dékány Imre"], [namelink name="Dux László"], Fekete Veronika kutató, Párdutz Árpád egyetemi tanársegéd (SZTE Neurológiai Klinika) és [namelink name="Vigh László"] akadémikus (MTA Szegedi Biológiai Központ Biokémiai Intézet) voltak.

A szegedi Szent-Györgyi emlékünnepségeket októberben rendezik, akkor a groningeni egyetem képviselői is tartanak itt előadást a magyar tudós hollandiai tevékenységéről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!