Szeged és környéke

2007.06.07. 16:19

Tarzan is járt a dóm tornyában

A szegedi dóm tornyának falába majdnem nyolcvan éve karcolnak üzeneteket a látogatók. A legkorábbi firka 1928-ból való. Van, aki szerelmének üzent, más a futballcsapatot szidta. A legtöbbször Elek János írta nevét a falra.

Gonda Zsuzsa

Zentai, ózdi, mindszenti, temesvári, szegedi látogatók majdnem nyolcvan éve írják a fogadalmi templom emlékkönyvét. Nem papírra jegyzetelnek, a dóm tornyának belső falára karcolják nevüket, üzenetüket. E naplóba beleolvasva előbb a különleges neveket kerestük (Kuka Ilona 1941-ben járt itt), majd a hosszabb üzenetekre koncentráltunk.

„17 éves ifjú gépl. (talán géplakatos) tanonc, írjon kedves, unatkozom " – szól a szolid felhívás, talán SMS helyett. Szabi Ilonka és Traub Gyuláné Csepelről „kereste fel azt a helyet, ahol a csúfosan kikapott Futballisták jártak." A nagy F talán a csúfos kudarc ellenére tovább élő tisztelet jele. Vagy a helyesírás hiánya. De szokatlan a mai szemnek az 1941-es feljegyzés: „Bözsike prónafalvai lakós".

„Szép vagy Szeged, míg élek el nem felejtelek" – írta 1963-ban Veles István majdnem három méter magasan a falra. Bakot tartottak neki vagy nyakba kapták? – mélázott el kollégám, én pedig már az örök szerelem nyomait kutattam. „Emmám" – véste valaki mélyen a falba, mások filccel, tollal ügyeskedtek. „Sárika, kisszentem, eszem azt a csöpp szádat" – így szólt a vallomás '41-ben. Florin Ionescu és Szanka Erika nem volt bőbeszédű, megelégedtek azzal, hogy óriás szívbe karcolták a nevüket.
Csalami József Tóalmásról adott a külalakra, cikornyás betűket rajzolt.

Külföldiek is üzentek

A falra írás a külföldieknek is megtetszett, a kilátóban többek között Bia üzen Brazíliából, és Astrid Hildebrand hirdeti: „cserediák vagyok". Találtunk több cirill betűs írást, és Mexikót éltető feliratot is.Elek János a mennyiség megszállottja volt, 1949-ben hatszor, 50-ben hétszer írta nevét a falra. Legalább. Más évekből nem találtunk kézjegyet tőle, 1949 és 50 viszont számára láthatóan a dóm tornyáról szólt. Joó Ferenc neve is többször szerepel – övé a második hely.

A feliratokat nem mindenhol lehet könnyen olvasni, a látogatók egymás kézjegyére is írtak.
– A héten egy debreceni osztály járt itt, ők is szorgalmasan irkáltak – közölte Pantea Róbert gondnok (más néven best boy). A budapesti gyerekekkel azonban nem volt szerencsénk, tegnap csendben, fegyelmezetten vonultak fölfelé a lépcsőn. Nem szoktatok fatörzsbe, padba, falra karcolni? – faggattuk őket, de csak egyikük, bizonyos Viktor válaszolt: „mi csak a füzetbe írunk".

Találtunk rövid képregényt is: egy lányalak szájából így szólnak a szavak: „Jancsikám szeretlek". Jancsikám is ott van, ő így beszél: „én is."
Olvasható feliratellenes felirat, vagyis kontrafirka is (a szót Pantea Róberttől kölcsönöztük) : „száradjon el a fa... templomban kell ilyet csinálni?" – dorgál Simon József 1941-ből.

A legkorábban Dubecz Károly hagyta ott a kézjegyét a falon, két évvel a templom felszentelése előtt, vagyis 1928-ban karcolta nevét a téglába. Valószínűleg az építkezésen dolgozott. Céges bejegyzést későbbről is találtunk: „itt dolgoztunk 2005–2006, Főszer Kft."

Végezetül egy örök érvényűnek szánt figyelmeztetés, amit már nem a toronyba vezető lépcsők mentén, hanem a kilátóban olvastunk: „Szegény fiúk, vigyázzatok az Edit félékre (vagy inkább félékkel), sok férfiszívet tett tönkre Editke." Talán nem volt falra hányt borsó.

Ja, és itt járt Tarzan is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!