Szeged és környéke

2007.06.18. 16:19

Többszörös túljelentkezés a szegedi középiskolákba

A 9. évfolyamosok ezekben a napokban iratkoznak be középiskolájukba. Szeged önkormányzati fenntartású iskoláinak száma hárommal csökken, az ottani 2832 helyre közel 12 ezer jelentkezés futott be.

Újszászi Ilona

A most záruló tanév rendje szerint a június 18–20. közötti három nap a középiskolák kilencedikesei beiratkozására fönntartott időszak. A szegedi középiskolák közül például a Gábor Dénes és a Széchenyi „gimis szakközépben" tegnapi, a Radnóti gimnáziumban mai program a szeptemberi gólyák regisztrálása, tájékoztatása, a szükséges nyomtatványok kitöltése.

Mínuszok

Közel 12 ezren jelentkeztek a szegedi önkormányzati fenntartású középiskolákban meghirdetett 2832 helyre, szeptembertől összesen 85 osztályban ülnek gólyák – tudtuk meg [namelink name="Kardos János"]tól, a szegedi polgármesteri hivatal oktatási irodája vezetőjétől. Az itteni kilencedikesek kétszázzal kevesebben vannak, mint a tizedik osztályba lépők. Ez is oka annak, hogy három intézményben (a Dériben, a Fodorban, és a Tápaiban) a meghirdetettnél eggyel kevesebb osztály indul. Az átszervezés-összevonás miatt a szegedi önkormányzat a jelenlegi 19 helyett 16 középiskolát tart fenn az új tanévtől. A kilencedikesek 40-45 százaléka Szegeden kívülről érkezik.

– Most is háromszoros túljelentkezést érzékeltünk, a legnagyobb érdeklődés az általános tantervű emelt óraszámú angolos osztály iránt mutatkozott – mondja Dudás Zoltánné. A szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium igazgatóhelyettesétől azt is megtudjuk, hogy az ide ma beiratkozó 171 kilencedikes legalább 75 százalékos teljesítménnyel büszkélkedhet – az általános iskolai hetedik osztályos jó bizonyítványa, illetve a két központi írásbeli sikeressége mellett a speciális tagozatokra pályázóknak a szóbeli vizsgán is jól kellett teljesíteniük.

Csak az általános iskolai bizonyítványból számolja a pontokat például a szegedi Széchenyi gimnázium és szakközépiskola. Az igazgató, Eitler József szerint ez megfelelő jelzés a nyolcadikos fölkészültségéről, amúgy meg a négy induló osztály közül kettőben (a testnevelés tagozatos gimis és a pedagógiai szakközepes csapatban) alkalmassági vizsgát is tartanak.

– A hét kilencedikes osztály 210 helyére körülbelül 800 jelentkezés érkezett – magyarázza Mustos Tamás János. A Gábor Dénes gimnázium és szakközépiskola igazgatója tapasztalata szerint a nyolcadikosok legalább 4-5 helyre benyújtják jelentkezésüket, a sorrend kialakításakor számít az őszi középiskolai börzén és az intézményi nyílt napokon begyűjthető személyes tapasztalat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!