Szeged és környéke

2007.06.08. 16:19

Végre tiszta víz folyik a Tiszába Szegeden

Megkezdte működését a szegedi biológiai szennyvíztisztító. Többé nem folyik a városnál tisztítatlan szennyvíz a Tiszába. A beruházás több mint négymilliárd forintba került. Tegnap üzembe helyezték Deszk, Kübekháza, Tiszasziget és Újszentiván csatornarendszerét is.

Átadták Szegeden tegnap a biológiai szennyvíztisztítót. [namelink name="Botka László"] polgármester a kivitelező Strabag Zrt. és a Passavant-Roediger GmbH konzorciumtól vette át az elkészült létesítményt és adta át az üzemeltető Szegedi Vízmű Zrt.-nek. A szennyvíztisztító huszonhét hónap alatt készült el és hat hónapos próbaüzem után kezdi meg működését. A beruházás több mint négymilliárd forint, amelyben a szegedi önkormányzat önrésze 852 millió forint.

Biológiai tisztítás

A biológiai tisztítás során a szerves szennyeződéseket mikroorganizmusok bontják le, a szennyvíz foszfortartalmát pedig a kibocsátási határérték alá csökkentik. Az új szennyvíztisztító telepen kiépült UV berendezéssel lehetőség van a szennyvíz fertőtlenítésére is. A telepről elfolyó tisztított szennyvíz minősége megfelel a legszigorúbb uniós normáknak.

 Az új létesítmény elkészültével Szegednél többé nem ömlik tisztítatlan szennyvíz a Tiszába – a beruházás előtt a város csak mechanikus tisztítóval rendelkezett. Az 1988 óta üzemelő régi szennyvíztisztítóban csak homok- és zsírfogó működött, a beérkező szennyvizek elsődleges tisztítását végezte. Az új beruházás eredményeként a telep biológiai tisztítási fokozattal és iszapkezeléssel egészült ki.

A szennyvíztisztító átadásával egy időben üzembe helyezték a Deszk, Kübekháza, Tiszasziget és Újszentiván elkészült csatornarendszerét is. Összesen 8500 helyi lakos életminősége javult. A beruházás 2,5 milliárd forintba került, amiből 371 milliót a négy település önkormányzata állt. A projektben összesen 86 kilométer gerincvezeték és 33 kilométer bekötővezeték épült 3200 házi bekötéssel és 12 közterületi átemelővel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!