Szeged és környéke

2007.07.12. 16:19

A Cardiffban győztes Molnár Levente Old Csendbelennt játssza

Ha a szerencse is mellé szegődik, világkarriert csinálhat az Operaház 24 éves baritonistája, Molnár Levente, aki Old Csendbelenn szerepét énekli a Macskákban. A Székelyföldről származó énekest néhány hete fedezték fel külföldön.

Hollósi Zsolt

Ha a szerencse is mellé szegődik, világkarriert csinálhat az Operaház 24 éves baritonistája, Molnár Levente, aki Old Csendbelenn szerepét énekli a Macskákban. A Székelyföldről származó énekest néhány hete fedezték fel külföldön, amikor a győztesek közé került a világ legnagyobb énekversenyén, amit a BBC rendezett Cardiffban.

Látható a YouTube-on

A BBC cardiffi versenyén sok olyan énekes került már a győztesek közé, aki néhány év alatt világsztárrá vált. Például Karita Mattila, Brian Terfel, Dmitri Hvorostovsky. Ebben az évben több mint ezer énekes jelentkezett a versenyre. A zsűri 677 felvételt értékelt, végül 25 versenyző kapott meghívást Cardiffba, ahol öten jutottak győztesként a döntőbe. Molnár Levente (képünkön) cardiffi szerepléséről megtalálhatók a videofelvételek a YouTube-on. A www.youtube.com címen a keresőbe kell beírni a nevét.

Molnár Levente Csíkszeredából indult. Édesanyja tanítónő, az ő hatására már gyerekkorában rengeteg népdalt megtanult, versenyeket nyert, színdarabokban is fellépett. Csak 18 évesen kezdett komolyan énekelni tanulni: elvégezte a nagyváradi főiskola ének szakát. Három és fél éve meghívták meghallgatásra az Operaházba, rögtön föl is vették a legtehetségesebb fiatalok számára létrehozott operastúdióba. Lírai baritonnak tartja magát, hangjának ritka szépsége már az első megszólalásakor feltűnik.

Az Operaházban nem kellett sokáig várnia a bemutatkozásra, néhány kisebb feladat után nagy sikerrel énekelte Don Giovanni szerepét. A következő évadra sem akármilyen felkérései vannak: a Figaro házasságában a Grófot, a Bohéméletben Marcellót énekli, sőt már Anyegin szerepét is felkínálták neki, ami azért meglepő, mert harminc alatt ritkán éneklik a Csajkovszkij-opera címszerepét.

Gregor József is példaképe

– Gregor Józsefet olyan fantasztikus énekes egyéniségnek tartottam, amilyen ritkán születik. Sokat hallgattam a lemezeit, nagyon szeretem az előadásmódját. Az Operaház büféjében találkoztunk először, elmondtam neki, mennyire tisztelem. Gyorsan szót találtunk egymással, számos tanáccsal ellátott. Beszélgettünk a felkészülésről, a humorról is. Halála előtt néhány héttel együtt próbáltuk a Don Pasqualét az Operaházban. Jó lett volna sokat énekelni együtt. A halála napján Don Pasquale-előadásunk volt az Operaházban, én játszottam Malatestát. Negyedórával a kezdés előtt kaptuk a halálhírét... Nem volt könnyű így énekelni.

– A világ legnagyobb énekversenyén, a BBC székhelyén, Cardiffban megrendezett Singer of the World-ön én képviseltem Magyarországot. Sikerült a világ legjobb 25 fiatal énekese közé bekerülnöm, sőt bejutottam a döntőbe, az öt győztes közé is. Ráadásul opera- és daléneklés kategóriában is különdíjat kaptam. Erre sokan felfigyeltek, neves ügynökök kerestek meg. A zsűri tagja volt a New York-i Metropolitan Opera stúdiójának vezetője is, aki szeretné, ha kimennék, és együtt dolgoznék velük. Remélem, összejön, bár még meg kell egyeznünk, nem szeretném, ha a következő két évem kizárólag a kemény tanulásról szólna, és teljesen elzárnának a fellépési lehetőségektől – mesél sikeréről Molnár Levente, aki londoni, németországi és olaszországi koncertfelkéréseket is kapott, csak azt sajnálja, hogy a budapesti szerepei miatt nem biztos, hogy mindegyiknek eleget tud tenni.

– A menedzseremmel egyeztetve azért vállaltam el Old Csendbelenn szerepét, mert minél szélesebb körű színpadi ismeretekre és gyakorlatra van szükségem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!