Szeged és környéke

2007.07.13. 16:19

Alternatív színház és egyebek - kezdődik a THEALTER

Idén is egymással párhuzamosan rendezik meg a THEALTER Internationalt és a Szegedi Alternatív Színházi Szemlét. A július 16. és 22. közötti fesztiválok műsorrendjében a színházi előadások mellett számos kísérőprogram is szerepel.

Immár tizenhetedik alkalommal rendezik meg Szegeden a Szabad Színházak Nemzetközi Találkozóját, a THEALTER Internationalt. Magyarország egyetlen évente jelentkező nemzetközi színházi fesztiváljára a szervező MASZK Egyesület esztendőről esztendőre olyan kísérletező kedvű, független művészi közösségeket hív meg, akik a komplex színházi nyelv művelésében értek el kimagasló esztétikai és színháztörténeti jelentőségű eredményeket. A 2003-ban kidolgozott Déli Vonal-koncepció alapján elsősorban balkáni és kelet-európai alternatív társulatokat látnak vendégül.

A találkozó nyitó előadása az ukrajnai Lesz Kurbasz Országos Színházi Központ Odüsszeia című darabja, amelyet hétfőn este mutatnak be a régi zsinagógában. A több mint harminc előadás között szerepel a berlini ACUD-Theater, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház és a MASZK Egyesület koprodukciójában készült Beszélgetés-trilógia, amelyet teljességében a szegedi közönség láthat elsőként. A THEALTER július 22-én zárul, ekkor adják át a Szegedi XIII. Alternatív Színházi Szemle (SZASZSZ) díjait is.

Mert ötödik éve tudjuk: egy a hét, de kettő a fesztivál. 2003 óta a THEALTER-rel egy időben tartják a SZASZSZ-t, amelynek ettől a nyártól „kiemelt meghívottja" is van. Ezt a státust a rendező Alternatív és Független Színházak Szövetsége ezentúl minden évben kiosztja egy együttesnek vagy egy alkotónak, akinek az előadását megkülönböztetetten kezelik, s aki maga is ajánlhat társulatokat, így jelenlétével és ötleteivel lehetősége van egyéni jelleget kölcsönözni a szemlének. 2007 „kiemelt meghívottja" Goda Gábor, akire egyben az előzsűrizés feladata is hárult, s ő választotta ki a szemlén induló tíz versenyelőadást.

A fesztiválok kísérőprogramjaként szerepelnek éjszakai koncertek, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium diákjainak szabadtéri produkciói, a Fosszília folyóirat estje, nyitott szakmai beszélgetések, továbbá egy meglepetés előadás a Csillag börtönben.

A találkozókról minden információ megtalálható a www.thealter.hu honlapon, de a program honlapunk Programkalauzában is olvasható.

G. E.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!