Szeged és környéke

2007.07.15. 16:19

Ásványvízteszt a Sajtóházban

Az újból kitört hőségriadó adta az apropót: végigkóstoljuk, milyen palackos vízzel olthatja szomját, aki nem bírja meginni a csapvizet és lusta sorban állni az Anna-kútnál. Kollégáink lelkesen kortyoltak és pontoztak, aminek a vége egy újabb nem reprezentatív, ám annál tanulságosabb felmérés lett.

Garai Szakács László

A teszt elején eldöntöttük, mivel az ország lassan csak a gyógyvizeiről lesz valóban híres és elismert a világban, kizárólag a magyar vízzáró rétegek közt megbújó gyógyvizekre fókuszálunk. Azonban ezek is zavarba ejtően nagy számban vannak jelen a magyar piacon, nem is beszélve a különböző bevásárlóközpontok, áruházláncok márkatermékeiről, így végül beszabadulva a Rókusi körúti nagy fehér áruházba a hozzánk legközelebb eső kilenc fajta vizet tettük a kosarunkban. Tizediknek pedig csapvízzel töltöttünk meg két flakont, amiket aztán a tesztelendők közé csempésztünk. S mivel a legtöbb víznek jellegzetes a palackja is ezért az előkészületek során jelentős időt kellett arra is áldozni, hogy egyik flakonból a másikba áttöltsük a vizeket, így biztosítva, hogy valóban vak legyen az a bizonyos teszt.

Ásványi anyagok szempontjából mindegyik vízben megtalálható kisebb nagyobb mértékben a kalcium, a magnézium, a nátrium és a hidrogénkarbonát. A legkevesebb ásványi anyag a Tescós ásványvízben volt (az előbb felsoroltak), a legtöbbet pedig a Visegrádi tartalmazza. Egyetlen vízben, a Kirstályvízben van oldott klorid ion is, míg két vízben, a visegrádiban és a balfiban található a szintén a különlegesebb oldott anyagnak számító lítium is.

Ahol a legtöbben a csapvizet ismerték fel, érdekes módon nem az íz, sokkal inkább a szag alapján, a klór a jelek szerint igencsak árulkodó volt. A „rendes" ásványvizek megítélésben aztán nem egyszer szöges ellentétbe kerültek egymással a kollégák, hiszen ugyanaz az ásványvíz egyikőjüknek iszapos volt, míg másvalakinek semleges és finom, de arra is akadt példa, hogy ugyanazt a vizet valaki édeskésnek, érezte megint más savanykásnak. Arra is volt példa, hogy a későbbi tesztgyőztes egyik kolléganőnknek kifejezetten büdös volt.

A legolcsóbb ásványvíz a bevásárlóközpont márkaterméke volt. Ebből 37 forintba került egy flakon, míg a legdrágább a Margitszigeti ásványvíz volt, annak másfél literjéért 132 forintot kellett adni. A többi szomjoltó 60 és 92 forint között szóródott, az árakra az éppen aktuális áruházi akciók is hatással voltak.

S hogy ezek után melyiket is ajánljuk? Igazából egyiket sem. Egyik lelkesen kóstoló kolléganőnk a papírlap aljára odaírta: szerinte az Anna-víz a legjobb. Ahogy az is elképzelhető, a „csúcsvizet" meg sem kóstoltuk.


A végeredmény (átlagpontok, a maximálisan adható pontszám: 10):

Margitszigeti Kristályvíz 7
Visegrádi ásványvíz 5,75
Ave ásványvíz 5,5
Fonte Verde 5,5
Pannon Aqua 5,25
Veritas ásványvíz 5,25
Theodora Quelle 4,5
Balfi ásványvíz 4,25
Csapvíz 4,25
Tesco Aquarius 4 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!