Szeged és környéke

2007.07.02. 16:19

Az integráció ellen demonstráltak

Tegnap este Szegeden megtartották az egészségügyi integrációt ellenző tüntetést annak ellenére, hogy a demonstráció kezdete előtt nem sokkal kiderült: az egyetemi szenátus nemet mondott a szerződéstervezetre. Az orvosok a városvezetésnek akartak üzenni.

Gonda Zsuzsa

Az egyetemi szenátus nemleges döntése ellenére megtartották az egészségügyi integrációt ellenző demonstrációt Szegeden. A Tisza Lajos körúti rendelőintézet elé Tímár Péter, az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének Csongrád megyei elnöke és Haraszti Gábor, a Magyar Orvosok Szövetségének rendelőintézeti elnöke hívta a tiltakozókat este 7 órára. Körülbelül hetvenen lehettek: orvosok, politikusok – köztük a szegedi Fidesz jelenlegi elnöke, [namelink name="Gyimesi László"] és a korábbi elnök, [namelink name="Oláh János"] – valamint a kormányellenes demonstrációkról ismert szege-
diek.

Az orvosok is pályáztak a rendelőre

A betegellátás feladatainak átvételére az egyetemen kívül más is pályázott: a szakrendelő orvosai által létrehozott kht. Erről Haraszti Gábor elmondta: a kht.-t nyolcvankét orvos 2000-ben kényszerből alapította azért, hogy „azoknak az orvosoknak az életét lehetővé tegyék, akik idáig is ellátták a betegeket, és továbbra is dolgozni szeretnének". Most ugyanezen okból pályáztak, bár a kiírásban szereplő feltételeknek nem feleltek meg. Haraszti szerint: a kiírás szűkszavú volt, nem ismerték meg időben a feltételeket.

Arra a kérdésre, hogy mi értelme a tiltakozásnak, ha az egyetem nemet mondott, a szervezők úgy válaszoltak: a városvezetésnek akarnak üzenni.
– Az egész bonyolult ügyben az egyetemi szenátus csak egyetlen tényező. Szeretnénk üzenni azoknak, akik a csütörtöki közgyűlésen tárgyalnak erről – közölte Tímár Péter. (A demonstrálók akkor még nem tudhatták, hogy a közgyűlés levette napirendről az ügyet.)

– Jobban fogok aludni az éjjel, de nincs lezárva semmi. Nem lepődnék meg, ha a szenátus ellenkező döntése ellenére azt tenné [namelink name="Botka László"], amit akar. Nagyon jó polgármester, de az egészségügyhöz nem ért, és rossz szakértőkkel veszi körül magát – mondott véleményt Haraszti Gábor. Szónoklatában úgy fogalmazott: az egészségügyi integráció komolyabb dolog annál, mint hogy titkos üléseken döntsenek róla. Beszélt arról is, hogy az egészségügyben az unió által is követelményként állított négy szint – alapellátás, járóbeteg-ellátás, területi kórház, súlyponti kórház – Szegeden már megvan, de az integrációval szerinte megszűnne.

[namelink name="Magyar Anna"], a megyei közgyűlés elnöke röviden beszélt a rendezvényen. Közölte: van más út, mint az integráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!