Szeged és környéke

2007.07.23. 16:19

Csak rosszalkodni nem szabad az önkormányzati napköziben

Szeged - Az ötödik hét kezdődött az önkormányzat napközis táborában. A szegedi gedói iskolában kétszázan-kétszázhúszan nyaralnak együtt hat turnusban, augusztus elejéig. „Öreg róka őslakókat" és fiatal újoncokat látogattunk meg tegnap.

Dombai Tünde

– Délelőtt? Színházba mentünk. Néztük a zenét. Nem, persze, hogy hallgattuk. Hárman adtak elő nekünk különböző számokat a színpadon. Először pfujoltunk, mert késett a produkció, de megtapsoltuk, ami „heppis" volt és tetszett – foglalták össze a negyedikes fiúk a hét első napjának eseményeit a szegedi önkormányzat táborában. A gedói iskolában tegnap kezdett az ötödik turnus kétszáz gyereke. A napköziben még két hétig tart a nyár. Önkéntes tanárok és pedagógia szakos hallgatók vigyáznak a gyerekekre.

Két gyerek, négy hét, 70 ezer forint

Aki megengedheti magának több táborba is elküldi gyerekét. Péterfi Lászlóné nem tagadja, jó anyagi helyzetben vannak és a két gyermeke az idén nyáron eddig összesen négy táborban vett részt. Augusztusban együtt lesz a család, elutaznak három hétre a tengerpartra. – Összesen közel hetvenezer forintba került a gyerekek táboroztatása. Sokat tanultak, jól érezték magukat. Barátokat szereztek, ami az egyik legfontosabb dolog. Nem bántuk meg, hogy beírattuk őket a sporttáborokban és a kézműves-foglalkozásokra – mondta az anyuka.

Levente és Attila régi motorosoknak számítanak, a múlt hetet is itt töltötték. Akkor sem csak a négy fal között játszottak; jártak Sziksóstón, a SZUE-ban és a Partfürdőn. Patrik meséli, sokat lehet enni, tegnap húsleves és derelye volt az ebéd, almával. Melegük csak néha-néha van, akkor tudják, sok vizet kell inni, és megmosni a homlokukat, nyakukat. Az osztályteremben kártyacsatával ütik agyon az időt. A fiúknak az udvar is tetszik: lehet függeszkedni, hintázni. Dani egyvalamit hiányol, hogy rosszalkodni nem szabad: – Jólesne pedig, például fölülnék a padra.
Csakhogy ha kétszer kell ránk szólni, nem mehetünk vízbe holnap a strandon. És a „ránk szólás" nem törlődik, egész héten gyűlik.

A folyosón tornamutatványokkal szórakoztatják magukat a lányok. Szurtos a lábuk, a Stefánia játszóteréről jöttek, de látszik, maradt bennük szufla. Lendül a tótágas, pördül a cigánykerék, nyúlik a spárga. A hatodikos Dzseni csak legyint rájuk: – Én nem vagyok energikus. Heni, Kata és Reni még fiatal, ezért még bírják.

A korelnökökre, a kilencedikes Timire, valamint a nyolcadikos Beára és Gabira a hátsó teremben akadunk. Szól a zene, tánckoreográfiát gyakorolnak, de jöttünkre szétrebbennek. A csupa feketébe öltözött, bakancsos Timi elárulja, a kemény külső ellenére lágy mozdulatokra képes. Klasszikus balettet tanul. Másodikos kora óta „öreg róka őslakója" a városi napközinek két-két hétre. Azt mondja, egyáltalán nem ciki, hiszen vannak értelmes programok is.


Száz tábor Szegeden

Rengeteg tábor közül válogathatnak a szülők ezen a nyáron – megközelítőleg száz kínálja a programokat. A legtöbbet, ötvennégyet a Százszorszép Gyermekház szervez. Ők bonyolítják le az önkormányzati napközis táborokat is, ahol 1320 általános iskolás diák hetenkénti váltásban nyaralhat. A szaktáborokban eddig 750-en vettek részt. Az utolsó turnust a gyermekház augusztus 6-án indítja, ahol golfozhatnak, kézműveskedhetnek és sportolhatnak a gyerekek. Orbán Hedvig igazgatótól megtudtuk: a legnépszerűbb táborokat a Szegedi Vadasparkban szervezték. A táborok szervezői 10 ezer forint körül kínálták a programokat. A legolcsóbb az önkormányzati napközis tábor, a legdrágább pedig az, amelyikben teniszezni és lovagolni tanulhatnak a gyerekek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!