Szeged és környéke

2007.07.15. 16:19

Csobbanás Dorozsmán

Szinte elveszik a több száz vendég a sziki hatalmas területén: a fürdőzők, napozók és bográcsozók szerint éppen ez a strand egyik legnagyobb előnye. A másik a nagymedence – pontosabban fürdőtó – klórmentes víze. Bár a látogatók mindegyike elégedett a szolgáltatásokkal, mégis kevesebben vannak a tavalyinál.

Tombácz Róbert

Dugig volt a nyárfák alatti parkoló, amikor a hétvégi délutáni kánikulában ellátogattunk a dorozsmai sziksósfürdőbe. Több százan voltak a harminchat hektáros területen, akik kisebb-nagyobb csoportokban fürödtek, falatoztak vagy épp a sörüket kortyolgatták.

– Az autós találkozó miatt vannak ilyen sokan. Hat-hét éve nem volt ilyen jó a nyár, mégis gyengébb a forgalom a tavalyinál. Látszik, hogy egyre kevesebb pénzük van az embereknek az efféle „luxusra" – magyarázta Beck Gábor fürdővezető. Pedig az belépőárak egyáltalán nem magasak, ráadásul kettő után kedvezményesen mehetnek be a fürdeni vágyók. A kempingbe is csak csordogálnak a vendégek, főként baráti társaságok vesznek ki egy-egy faházat hétvégi bulikra. Nekik alakítottak ki idén egy 50-70 fős rendezvénytermet is – ha valaki a zárt helyiségbe kényszerül, mondjuk eső miatt. Napozóstég is került a nagymedence közepére: a barnulás mellett a vállalkozó kedvűek innen ugrálhatnak a kétméteres vízbe. A vezetőtől megtudtuk: a három gyermekmedencéből vízicsopper-pályát alakítottak ki a kicsiknek, a kötelező vízforgatót így nem kellett beszerelni. A nagymedencébe sem került ilyen, mivel az valójában fürdőtó, aminek homokos, öntisztuló az alja.

Árak a szikin

Átlagos, strandhoz képest talán még olcsónak is mondható árak fogadják a fürdésben megéhezett vagy a napozástól kitikkadt látogatókat. A félliteres üdítők ára 250, a dobozos söröké 250 és 280 forint között mozog. Csapoltat korsónként már kétszáz körül ihatunk. A hot dog 250, a hamburger 420-460 forintba kerül. Aki jégrémmel hűsítené magát, 120 és 380 közötti áron válogathat a széles kínálatból. A fürdőbe 800 a felnőtt, 400 a gyerekbelépő ára, ami délután kettő után 550-re és 300-re csökken. Nyugdíjasok 600, illetve 400 forintért mehetnek be, a családosokat külön kedvezmények várják.

– Nagy előnye a szikinek, hogy itt nincs agyonklórozva a víz, nem szárítja ki a bőrünket. A másik, hogy nincs akkora tömeg, mint mondjuk a SZUE-ban, kulturáltabbak a viszonyok – mondta Sztupár Mihály és Bencze Petra, akik szinte minden hét végén kijönnek pár órára. Többnyire kettő után, az olcsóbb belépő miatt, és mert tartanak a káros UV-sugárzástól. Azt mondták, ketten legfeljebb ötezer forintot költenek alkalmanként, itt veszik még a vizet is. – Elmegyek csobbanni egyet – veti oda Misi, akinek már igencsak melege volt a tűző napon.

A homokvárépítő és aranymosó gyerekek mellett felnőttek söröztek a partszegélyen, másokat homokpakolásban részesítettek a csimoták, többen pedig a hatalmas medencében lubickoltak. A fürdőtó széle valódi tengerpartra emlékeztet – talán csak a hullámok hiányoznak. A nagymedence partján négyfős társaság napozott, egyikük, Paksi Balázs a cigijeit szárította a napon maga mellett. Azt mondta, nem bírt már magával: amint kiértek, ruhástul belerohant a hűsítő vízbe.

Szolnok és Bács-Kiskun megyéből érkeztek a szikire azok a rendkívül csinos lányok – Lengyel Szilvia és Vereb Niki –, akik még szombaton is dolgoztak. Retro fürdőruha-bemutatón modellkedtek, de a „munkaruhát" akkor már sajátra cserélték. Mint mondták, nagyon tetszik nekik a hely, kár, hogy csak egy kis fürdőzés fér bele, késő délután ugyanis újabb bemutatón lépnek föl. A bámuló férfitekintetekből úgy tűnt: talán mindegy is, hogy retro- vagy korszerű fürdőruhákat mutatnak be éppen, mert a siker garantált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!