Szeged és környéke

2007.07.02. 16:19

Döntetlennel döntöttek a szegedi egészségügyi integrációról

Az egyetem szenátusában tegnap 21 igen és 21 nem szavazatot kapott a szegedi egészségügyi integráció, hárman pedig tartózkodtak. A döntetlen a testület ügyrendje szerint nemet jelent.

Fekete Klára (Délmagyarország)

Az egyetem szenátusában tegnap 21 igen és 21 nem szavazatot kapott a szegedi egészségügyi integráció, hárman pedig tartózkodtak. A döntetlen a testület ügyrendje szerint nemet jelent. A rektor a jövő héten újra a szenátus elé viszi a kérdést. A szegedi közgyűlés csütörtökön szavazott volna az SZTE pályázatáról, de az egyetemi döntetlen miatt nem tűzik napirendre.

Az egyetem szenátusában nem kapta meg a többséget az a szerződéstervezet és háttér-megállapodás, amelyet a felsőoktatási intézmény és az önkormányzat kötött volna a városi fenntartású fekvő- és járóbeteg-ellátó intézmények működtetetésére – jelentette be tegnap, az esti órákban [namelink name="Szabó Gábor"], a Szegedi Tudományegyetem rektora. A monstre zárt ülésen 21-en igennel, 21-en nemmel szavaztak, hárman pedig tartózkodtak. Ez elvben döntetlent jelentene, a szenátus ügyrendje szerint azonban a „nemmel" egyenértékű.

– Látszik az arcomon, hogyan értékelem a döntést – mondta a rektor, majd hozzátette: – Sajnálom, hogy nem sikerült a szenátus tagjait meggyőzni az integráció előnyeiről.

[namelink name="Szabó Gábor"] lapunknak kifejtette: nem tartja megnyugtatónak az eredményt. Ezért, tekintettel a kérdés jelentőségére és a szavazás végeredményére, a szenátus július 9-i ülésén javasolni fogja, hogy tűzzék újra napirendre a kérdést – a tegnapinál egyértelműbb testületi állásfoglalás kialakítása érdekében. Ez nem rendkívüli ülést jelent, a szenátust már korábban összehívták jövő hétfőre.

A tegnapi, estébe nyúló tanácskozást követően sikerült elérnünk telefonon [namelink name="Botka László"] polgármestert, aki elmondta: a döntetlen miatt a csütörtöki közgyűlés nem tárgyalja az egyetem pályázatát a városi egészségügyi intézmények működtetésének átvételére. De bízik benne, hogy a jövő héten a szenátus hezitáló tagjai már felelősségteljes döntést hoznak. Hiszen beláthatatlan következményei lennének, ha megmaradna az 1920-as években kialakult elavult egészségügyi struktúra, s nem sikerülne lehívni az EU-tól több tízmilliárd forintot a tervezett fejlesztésekre. (Információink szerint az orvoskari tanács a napokban elsöprő többséggel szavazta meg az egészségügyi integrációt.) Botka hozzátette: reméli, hogy a szeptemberi közgyűlés már napirendjére tűzheti az egyetem pályázatát.

Megszűnt a Szent-Györgyi Albert Orvos- és Gyógyszerésztudományi centrum, és létrejött önálló szervezeti egységként, önálló költségvetéssel a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ – erről is döntött a szenátus tegnap. Mintegy 13. karként működik majd az egyetemen belül, megmarad a gyógyítás, az oktatás és a kutatás egysége, s önállóan gazdálkodik a betegellátás bevételeivel, de a kutatásért, oktatásért továbbra is az orvostudományi kar dékánja felelős. Leendő vezetője megkapja majd a munkáltatói jogokat a rektortól. Amíg a menedzsmentet meg nem választják – előreláthatóan szeptemberben –, az eddigi centrumelnök, [namelink name="Mikó Tivadar"] ügyvezetői beosztást élvez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!