Szeged és környéke

2007.07.19. 16:19

Horváth Ágnes: Hála igen, hálapénz nem!

Az egészségügyi miniszterrel a koalíciós tárgyalások után nem sokkal ültünk le beszélgetni. A fókuszban természetesen az egészségügy beindított reformja, annak eredményei szerepeltek.

Az egészségügyi miniszterrel a koalíciós tárgyalások után nem sokkal ültünk le beszélgetni. A fókuszban természetesen az egészségügy beindított reformja, annak eredményei szerepeltek. Horváth Ágnes szerint eredményre vezettek az egyeztető tárgyalások, és vannak olyan fontos feladatok, amelyeket a biztosítási rendszer reformjától függetlenül is el kell végezni. Ilyen a járóbeteg-ellátás fejlesztése, a kórházfejlesztés, az alapellátás fejlesztése is.

„Nagy figyelmet kell fordítanunk a népegészségügyre. A szűrések mellett sokkal nagyobb hangsúlyt kívánunk fektetni az egészségfejlesztésre és gyakorlatilag az egészségnevelésre, egy tudatos magatartás kialakítására. Ezt a munkát már a gyerekkorban el kell kezdeni!"

Tudta ön?

2006. június 30-áig 184,3 milliárd forintot fizettünk ki patikai gyógyszerekre, idén ugyanezen időszakban ez az érték 158,4 milliárd forintot tesz ki. A betegeknek közel 30 milliárd forintot spórolt az állam.

Az egészségbiztosítási rendszer reformjáról szólva Horváth Ágnes kifejtette:
„Magyarország szerencsére egy olyan múltat hoz magával, ahol mindenki biztosított. Ezt meg akarjuk tartani. Mindenkinek lesz mindig garanciája, hogy valaki ellátja őt. A hálapénzek nagyságát (egyes elemzések ezt évi hatvanmilliárd forintra teszik – a szerk.) szeretnénk csökkenteni, mert ez nagyban torzítja a szolidaritás elvét. Hála lehet az egészségügyben, de hálapénznek nincs helye. Az új rendszer egyébként ugyanannyi járulékból, de jobban és hatékonyabban fog működni!

Öt-nyolc egészségbiztosítási pénztár jön létre, amelyek egy átmeneti ügyféltoborzó időszakot követően kitüntetett területi illetékességgel rendelkeznek. Ezekbe a pénztárakba a magántőke is befektethet azért, hogy előmozdítsa racionális, átlátható működésüket. A magánbefektetők hoznak olyan forrásokat, amelyek javíthatják az egészségügyi és ehhez kapcsolódó egyéb szolgáltatásokat. Ugyanakkor a magánbefektetők nem lehetnek többségben.

Biztosítóváltás

Az új rendszerben évente egyszer lehet biztosítót váltani. Azért, hogy a biztosítók folyamatosan érdekeltek legyenek abban, hogy a betegek számára jó ajánlatokat tegyenek. 

Azok a biztosítottak, akik a bevezetés időszakában nem kívánnak pénztárt választani, automatikusan lesznek a meghatározott területért felelős pénztár biztosítottjai. Akik pedig saját maguk meg akarják találni elsőként a legjobbat, azonnal választhatnak pénztárt. Ez a megoldás a felelősségteljes, egyúttal nyugodt átmenetet segíti elő.

A biztosítók nem kötelesek automatikusan szerződni a kórházakkal, intézményekkel. A rendszer jövőre indul el egy nemzetközi pályázattal. A pályázóknak vállalniuk kell, hogy megalapítják az állammal (49 százalékban) a részvénytársaságot. Mi azt fogjuk érzékelni állampolgárként, biztosítottként jövőre, hogy versenyezni fognak értünk a biztosítók. És igyekeznek minél többet és jobbat ajánlani nekünk, hogy hozzájuk menjünk. Ezt követően 2009. január elsején indul el már tisztán a biztosítási rendszer. 2009. január elsején a jelenlegi formájában megszűnik az OEP, és helyette lesz egy egységes, nemzeti kockázatközösségi alap. Azért van ilyen bonyolult neve, mert ez is azt kívánja jelképezni, hogy Magyarországon egységes társadalombiztosítás marad, csak több biztosító közül lehet választani, amelyek a járulékokért egészségügyi szolgáltatásokat nyújtanak."

Mit hozott eddig a vizitdíj?

– 20 százalékkal csökkent az indokolatlan orvos-beteg találkozások száma.
– Felmérések szerint mind összegében, mind gyakoriságában csökkent a hálapénz.
– A bevezetés óta eltelt időben mintegy 6 millió esetben problémamentes volt a vizitdíjfizetés, néhány esetben adódott csak probléma vagy értelmezési zavar.
– A felnőtt-háziorvosi praxisok jelentése szerint átlagosan 186 ezer forint (21 százalék plusz) bevételhez jutottak. A háziorvosok 10 százaléka 280 ezer forint feletti havi bevételhez jutott. Vannak olyan praxisok, amelyek havi bevétele 400 ezer forinttal nőtt.
– A házi gyermekorvosok a kompenzációnak köszönhetően közel ugyanakkora bevételre tesznek szert, mint a felnőttháziorvosok.

A miniszter asszonytól azt is megtudtuk, vannak már nagy biztosítótársaságok, amelyek érdeklődnek a rendszer iránt. Sőt! „Nemcsak hogy érdeklődnek, a jogszabályok megalkotásában nagyon aktív részvételt várunk el tőlük! Hiszen lesz itt olyan munka is, ahová kell a speciális szakismeret, az a szaktudás, melyet nemzetközi tapasztalatokból megszereztek."

„Sokakban az a kép él a biztosítókról, hogy jönnek, átvizsgálják majd az embereket és mindenkinek más és más pénzt kell fizetni azért, hogy az általános orvosi ellátást megkapja. Ám ez egyáltalán nem így lesz. Az alapellátás – ahogyan eddig is – mindenkinek jár. Azzal a különbséggel, hogy a biztosítóknak érdeke lesz a legjobb, leghatékonyabb orvosokkal szerződni, hozzájuk vinni a betegeket, mert ez lesz a megtérülő számukra. Ha valaki külön biztosítást szeretne kötni, nyilván arra is lesz lehetőség majd, és ott extraszolgáltatásokat is igénybe vehet."

„Egy amerikai magánbiztosítónál odamegyek, rám néznek, megkérdezik, hogy hány éves vagyok. Megkérdezik, hogy miben halt meg az anyukám, miben halt meg az apukám, vagy élnek-e. Milyen betegségük van. Nekem milyen betegségem van. Mennyi a vérnyomásom. Mennyi a koleszterinem. Mennyi a vércukrom. Hány kiló vagyok. Mennyi a derékbőségem. Mennyi a csípőkörfogatom. Mennyi a testzsírszázalékom. Sorolhatnám. Ezek alapján közlik, hogy mennyi a díj. Ez a magánbiztosítás Amerikában. Itt nem ilyen lesz. Itt társadalombiztosítás lesz továbbra is!"

Ismét csökkentek a gyógyszerárak

Először 2007. április 1-jétől érezhették a betegek a gyártói árlicit eredményeként kialakuló árcsökkenések hatását. Ekkor közel 1000 készítmény térítési díja csökkent.
Július 1-jétől léptek életbe azok a referenciaárak, melyek a március második felében történt gyártói licit eredményeként alakultak ki. Az április 1-jétől július 1-jéig tartó időszak változásait az alábbi fő sarokszámokkal lehet jellemezni: általános jogcímen 548 készítmény térítési díja csökkent, emelt és kiemelt jogcímeken további 300 árcsökkenés érzékelhető. Az idei második licit a gyógyszerkassza számára éves viszonylatban megközelítőleg 7,2 milliárd Ft megtakarítást hozott, ezzel egy időben a betegek terhei szintén éves alapon 3 milliárd Ft-tal csökkentek.
Június 19. és 25. között lezárult a következő gyártói licit is, melynek hatásait a betegek október 1-jétől érezhetik majd. Ennek során további több mint 300 árcsökkentési ajánlatot kapott a biztosító, ami a kasszának kb. 7 milliárd Ft megtakarítást jelent majd éves alapon.

Vizitdíjváltozások

Bővül a mentesülők köre:
– a honvédség, a hivatásos katasztrófavédelmi szervek, a rendvédelmi szervek (határőrség, rendőrség, vám- és pénzügyőrség, polgári védelem, büntetés-végrehajtási szervezet, állami és hivatásos önkormányzati tűzoltóság, polgári nemzetbiztonsági szolgálat), az Országos Mentőszolgálat és az irányítása alatt mentési feladatokat ellátó egyéb mentőszervezetek dolgozói a szolgálattal közvetlenül összefüggő intézkedés vagy eljárás során szerzett sérülés vagy betegség esetén,
– azon véradók, akik legalább 30 alkalommal adtak teljes vért,
– a tartós betegségben szenvedők nemcsak a vizitdíj, hanem a kórházi napidíj fizetése alól is,
– a tüdőszűrés,
– a 18 éven felettiek, akik nappali alap- és középfokú iskolai oktatásban részt vesznek, ha az ellátást az iskola- és ifjúság-egészségügyi szolgáltatás keretében veszik igénybe;
– a jogszabály által elrendelt orvos szakértői vizsgálat és szakvéleményezés, ha arra társadalombiztosítási vagy szociális juttatásra, kedvezményre, illetve az egészségbiztosítás pénzbeli vagy baleseti ellátására való jogosultság megállapítása céljából kerül sor.
A betegúttól való eltérés drágul:
– A háziorvosi ellátást saját kezdeményezésére nem a rendelőben, hanem más külső helyszínen veszi igénybe: 600 Ft maradt.
– Nem a választott háziorvosánál nem sürgős ellátást vesz igénybe: 600 Ft maradt.
– Ügyeleti ellátást indokolatlanul vesz igénybe: 1000 Ft maradt.
– A beutalóval igénybe vehető járóbeteg-szakellátást beutaló nélkül, illetőleg nem a beutaló szerinti egészségügyi szolgáltatónál vesz igénybe: 1000 Ft-ra nőtt.
Az emelt összegű vizitdíj fizetése ezentúl vonatkozik:
– a 18 éven aluliakra (rájuk csak a beutaló nélkül igénybe vett orvoshoz fordulás esetén 1000 Ft vonatkozik, az indokolatlan sürgősségi ellátás emelt díja nem, és ez is csak augusztus 1-jétől lép életbe),
– a tartós orvosi kezelésben részesülőkre,
– a véradókra,
– rendvédelmi szervek dolgozóira,
– a hajléktalanokra is.
A terhesgondozás és a szülészeti ellátás esetén történő orvosválasztásért június 30-át követően sem kell részleges térítési díjat fizetni.

A koalíciós pártok megegyeztek

Fontos politikai keretmegállapodás született az egészségbiztosítási rendszer megújításáról a koalíciós pártok között. Arról, hogy a gyógyszerpiac rendbetétele, az állampolgári felelősség megjelenítését is szolgáló vizitdíj bevezetése, az egészségbiztosítási felügyelet és a kórházi rendszer átalakításának megkezdése után folytatódik a reform. Miben állapodott meg az MSZP és az SZDSZ? – kérdeztük [namelink name="Kökény Mihály"]tól (MSZP), az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának elnökétől.
„Egységes marad a társadalombiztosítás, de ezen belül a lakossággal a kiegészítő ajánlatokkal, jobb szervezéssel és a szolgáltatók ésszerű keretek közötti versenyeztetésével a biztosítottak kegyét kereső pénztárak állnak majd kapcsolatban.

Továbbra is érvényesül a szolidaritás. Mindenki azonos elv szerint fizet jövedelmének arányában, és garantált csomagként – egészségi állapota szerinti szükségleteinek megfelelően – ugyanazt kapja. Még számos részkérdését kell illő szakmai alázattal tisztázni. Például azt, hogyan csökkenjenek a területi finanszírozási egyenlőtlenségek vagy milyen legyen a kiegészítő biztosítási kínálat szabályozása annak érdekében, hogy az alapszolgáltatások nyújtása ne kerüljön veszélybe. Az ehhez szükséges törvényjavaslatokat az egészségügyi és a pénzügyminiszter a kormánypárti frakciók szakértőivel együttműködve készítik el azért, hogy azok ősszel benyújthatók legyenek az Országgyűlésnek."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!